«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Η κατάρριψη του ρωσικού Su-24M από τουρκικό F-16 – Ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά στη Συρία

4 Δεκεμβρίου 2015

Στιγμιότυπο από βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας στις 26 Νοεμβρίου, με την άφιξη του συστήματος S-400 Triumf στην ΑΒ Χμεϊμίμ.

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24M “Fencer” από τουρκικό F-16 στις 24 Νοεμβρίου 2015, καθώς και οι επιθέσεις βομβαρδιστικών μακράς ακτίνας από τη Ρωσία κατά στόχων στη Συρία, μεταξύ 17 και 19 Νοεμβρίου. Η κατάρριψη του Su-24M περιγράφεται λεπτομερώς με βάση την επιστολή της Τουρκίας προς το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 24 Νοεμβρίου, καθώς και με βάση τις ανακοινώσεις την ίδια ημέρα και τις εκτενείς ενημερώσεις τις επόμενες από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσίαζε η λεπτομερής ενημέρωση από τον επικεφαλής διοικητή των ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων (VKS) Αντιπτέραρχο Βίκτορ Μποντάρεφ.

Πριν από την κατάρριψη του Su-24M και συγκεκριμένα μεταξύ 17 και 19 Νοεμβρίου, η ρωσική Αεροπορία Μακράς Ακτίνας (DA) εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις απευθείας από τις βάσεις της στη Ρωσία, κατά στόχων στη Συρία σε αντίποινα για την τοποθέτηση βόμβας στην πτήση 9268 της ρωσικής εταιρείας Metrojet, με αποτέλεσμα τη συντριβή του Airbus A321 στο Σινά και τον θάνατο 217 επιβατών και 7 μελών του πληρώματος στις 31 Οκτωβρίου. Σκοπός της επιχείρησης ήταν η εξόντωση ηγετών του ISIS και συμμάχων τους, η διατάραξη του συστήματος ελέγχου και εφοδιασμού του, καθώς και η καταστροφή στρατιωτικών και πετρελαϊκών του εγκαταστάσεων. Για τον σκοπό αυτό, τα αεροσκάφη της βάσης Χμεϊμίμ διπλασιάσθηκαν σε 69. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 522 μάχιμες έξοδοι, εξαπολύθηκαν 101 βλήματα cruise από αεροσκάφη και πλοία (βλ. σχετικό άρθρο για τις νέες ρωσικές κορβέτες στο ίδιο τεύχος), καθώς και 1.400 τόνοι αεροπορικών βομβών, με αποτέλεσμα την καταστροφή 826 εχθρικών στόχων.

Σε ενημέρωση στις 17 Νοεμβρίου ο Αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ δήλωσε πως μέχρι τότε είχαν πραγματοποιηθεί σχεδόν 2.300 έξοδοι αεροσκαφών σε 48 ημέρες, ενώ αναφέρθηκε συνολικά στην εξέλιξη του πολέμου στο έδαφος, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Λεπτομέρειες για την κατάρριψη του Su-24M, για την εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία και του πολέμου συνολικά, στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.