«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Trident Juncture 2015 – Η υπερ-άσκηση του ΝΑΤΟ & η ελληνική συμμετοχή

4 Δεκεμβρίου 2015

Ένα F-16C της 347 Μοίρας τροχοδρομεί στην αεροπορική βάση Τράπανι της Ιταλίας, ενώ ένα Eurofighter της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνεται για την άσκηση “Trident Juncture 2015” στις 27 Οκτωβρίου. (JFCBS)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η άσκηση “Trident Juncture 2015” (TJ15) του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου, με ελληνική συμμετοχή. Η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από την «Ισχυρή Αποφασιστικότητα» (Strong Resolve) του 2002, πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή περί των 36.000 στρατιωτικών από τα 28 κράτη-μέλη και 9 κράτη-εταίρους, καθώς και περισσότερων από 230 χερσαίες μονάδες, 140 αεροσκάφη, 36 ελικόπτερα, 7 υποβρύχια, 60 πλοία και 12 πολυεθνικοί και κρατικοί οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Συμμετείχαν χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές και ειδικές δυνάμεις. Η ελληνική συμμετοχή μεταξύ 18 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου αποτελούνταν από 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 και ανάλογο προσωπικό της 347 Μοίρας από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου, που μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Τράπανι της Σικελίας. Επίσης το υποβρύχιο ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S117) απέπλευσε στις 5 Οκτωβρίου από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας και συμμετείχε μεταξύ 21 του μηνός και 5 Νοεμβρίου στην TJ15. «Το Υ/Β συμμετείχε σε γυμνάσια υψηλού βαθμού δυσκολίας, περιπολώντας σε τομείς δυτικά του Γιβραλτάρ στον Ατλαντικό Ωκεανό, υπό συνεχή και πολλαπλή απειλή σε σενάρια κλιμακούμενης έντασης και αναμένεται να καταπλεύσει στο ΝΣ περί το τέλος Νοεμβρίου 2015», κατέληγε η ανακοίνωση του ΓΕΝ.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού (ACT) και διευθύνθηκε από το Κέντρο Διακλαδικού Πολέμου (JWC) του Σταβάνγκερ της Νορβηγίας. Ο Αξιωματικός Διεξάγων την Άσκηση (Officer Conducting Exercise: OCE) ήταν ο Γερμανός Στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντόμρεζε, επικεφαλής της Διοίκησης Διακλαδικής Δύναμης του Μπρούνσουμ (JFCBS) της Ολλανδίας. Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των στρατευμάτων της Δύναμης Απόκρισης 2016 του ΝΑΤΟ (NRF 16) και λοιπών δυνάμεων της Συμμαχίας, για να αυξηθεί η ετοιμότητα απόκρισης σε ευρύ φάσμα προκλήσεων. Η άσκηση εξασφάλισε πως μπορούν να δράσουν «ασύνορα» (seamlessly) μαζί, να συνεργασθούν με δυνάμεις κρατών-εταίρων και να εμπλακούν στην απόκριση σε κρίσεις στο πλευρό διεθνών οργανισμών. Το ΝΑΤΟ αυξάνει την ετοιμότητα και ευελιξία του αποκρινόμενο στο διαφοροποιημένο περιβάλλον ασφαλείας και σε προκλήσεις από νότια και ανατολικά. Η TJ15 εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή. Η άσκηση έθεσε επίσης σε δοκιμασία την Πολύ υψηλής ετοιμότητας Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων (VTJF) –ή Δύναμη Αιχμής του Δόρατος (Spearhead Force)– υπό ισπανική ηγεσία, προτού καταστεί πλήρως επιχειρησιακή το 2016.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε 16 τοποθεσίες τριών φιλοξενούντων κρατών. Στην Ισπανία οι τοποθεσίες αυτές ήταν τα πεδία εκπαίδευσης χερσαίων δυνάμεων Σαν Γκρεγκόριο και Τσιντσίγια, τα πεδία αμφίβιας εκπαίδευσης Σοτομαγιόρ και Σιέρα Δελ Ρετίν, καθώς και οι ΑΒ Θαραγόθα, Τορεχόν, Σον Σαντ Χοάν και Αλμπαθέτε. Στην Πορτογαλία η άσκηση πραγματοποιήθηκε στο πεδίο εκπαίδευσης χερσαίων δυνάμεων Σάντα Μαργκαρίντα, στο πεδίο αμφίβιας εκπαίδευσης Πινέιρο Ντα Κρουζ, στη ναυτική βάση Τρουία και στην ΑΒ Μπέχα. Στην Ιταλία τέλος οι ασκούμενες δυνάμεις αναπτύχθηκαν στις ΑΒ Τράπανι, Πότζια Ρενάτικο και Ντεσιμομάνου, καθώς και στο πεδίο εκπαίδευσης χερσαίων δυνάμεων Κάπο Τεουλάντα. Οι δύο τελευταίες τοποθεσίες βρίσκονται στη Σαρδηνία. Οι ναυτικές δυνάμεις ασκήθηκαν στα γειτνιάζοντα ύδατα του Ατλαντικού και της Μεσογείου.

Λεπτομέρειες για την άσκηση “Trident Juncture 2015” στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.