«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Άσκηση “Blue Flag 2015” – H 337 Μοίρα επιστρέφει στο Ισραήλ

4 Δεκεμβρίου 2015

Δύο τεχνικοί εδάφους και ένα F-16C της 337 Μοίρας με δέσμιο βλήμα εναέριας εκπαίδευσης Iris-T (CATM-2000). (Israeli Air Force)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί αύριο 4 του μηνός, παρουσιάζεται η άσκηση “Blue Flag 2015” που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 30 Οκτωβρίου, με συμμετοχή κλιμακίου 5 αεροσκαφών F-16 Block 52+ και ανάλογου προσωπικού της 337 Μοίρας, το οποίο είχε μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση Ουβντά. Στη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations: COMAO), εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμου και νυχτερινές αποστολές. Στην “Blue Flag 2015” συμμετείχαν επίσης με αεροπορικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και η Πολωνία, ενώ πλήθος κρατών έστειλαν παρατηρητές.

Αυτή ήταν η δεύτερη επίσκεψη της 337 στο Ισραήλ και στην ΑΒ Ουβντά, καθώς μεταξύ 13 και 18 Νοεμβρίου 2011 πέντε μαχητικά αεροσκάφη της Μοίρας συμμετείχαν στην άσκηση “Operation Burning Bush” (Επιχείρηση Καιόμενη Βάτος), με ισραηλινά F-15A/B της Μοίρας «Ιππότες της Διπλής Ουράς» από την ΑΒ Τελ Νοφ, ενώ ρόλο εχθρικής απεικόνισης (Aggressors) ανέλαβαν τα F-16A της Μοίρας «Ιπτάμενος Δράκος» με έδρα στην ΑΒ Ουβντά.

Όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) στις 18 Οκτωβρίου, η άσκηση διοργανώθηκε για δεύτερη φορά και πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ουβντά, στην περιοχή Αράβα της ισραηλινής ερήμου. Οι επισκέπτριες Μοίρες εκπαιδεύθηκαν μαζί με τις ισραηλινές, σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην ιστορία της IAF και ένα από τα επίκεντρα της συνεργασίας της με ξένες αεροπορικές δυνάμεις.

Λεπτομέρειες για την άσκηση “Blue Flag 2015” και για την ελληνική συμμετοχή, στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.