«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας – Η έκθεση του «Ατλαντικού Συμβουλίου»

3 Φεβρουαρίου 2017

Κτίριο πυρηνικού αντιδραστήρα VVER-1200 υπό κατασκευή στο Νοβοβορόνεζ, στις 3 Σεπτεμβρίου 2012.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η πλήρης έκθεση με τίτλο «Το Πυρηνικό Πρόγραμμα της Τουρκίας – Προκλήσεις και Ευκαιρίες» του Έιρον Στάιν, ερευνητή στο Κέντρο Ραφίκ Χαρίρι για τη Μέση Ανατολή του Ατλαντικού Συμβουλίου –μιας δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον– η οποία δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016. Η πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει και να θέσει σε λειτουργία πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, απασχολεί συχνά τα μέσα ενημέρωσης και την κοινή γνώμη στην Ελλάδα. Παρουσιάζει έτσι αυτονόητο ενδιαφέρον η έκθεση του Ατλαντικού Συμβουλίου, καθώς απαντά σε σειρά ερωτημάτων για το τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, όπως για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα. Όπως αναλύεται στο άρθρο, η Τουρκία:

  • Έχει συνάψει διακρατική συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή και λειτουργία τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων τύπου VVER-1200 στο Ακούγιου, απέναντι από την Κύπρο. Το έργο επανενεργοποιήθηκε πρόσφατα, μετά την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων.
  • Έχει συνάψει συμφωνία με ιαπωνο-γαλλική κοινοπραξία των Mitsubishi Heavy Industries (MHI), Itochu και Areva για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων Atmea1 στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας. Το έργο βρίσκεται σε στάδιο συνομιλιών σχηματισμού της εταιρείας υλοποίησης και σεισμικών μελετών. Ωστόσο η πιστοληπτική υποβάθμιση της Τουρκίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνεπάγονται άνοδο του κόστους δανεισμού για επενδύσεις, με αποτέλεσμα το έργο να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις βιωσιμότητας.
  • Βρίσκεται σε συνομιλίες για τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στην ανατολική Θράκη, με τη Westinghouse των ΗΠΑ και το Πεκίνο.

Λεπτομέρειες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...