«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: 4 Πυρηνικοί αντιδραστήρες VVER-1200 για την Τουρκία – Πόσο ασφαλείς είναι;

3 Φεβρουαρίου 2017

Τοποθέτηση Συγκροτημάτων Καυσίμου (FA) εξάγωνης διατομής σε αντιδραστήρα VVER από τους ειδικούς βραχίονες. (Rosatom)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, περιγράφεται λεπτομερώς ο πυρηνικός αντιδραστήρας ρωσικού τύπου VVER-1200, ο οποίος θα εγκατασταθεί  σε 4 αντίτυπα στο Ακούγιου της Τουρκίας. Η περιγραφή του συγκεκριμένου τύπου αντιδραστήρα είναι όσο ποτέ επίκαιρη, για να απαντηθούν τα ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας του και τη δυνατότητα χρήσης του στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, δύο ζητήματα καίρια για την Ελλάδα.

Ο Υδρόψυκτος, Υδρο-επιβραδυνόμενος Αντιδραστήρας Ενέργειας (VVER) είναι η σοβιετική/ ρωσική εκδοχή του Αντιδραστήρα Πεπιεσμένου –ελαφρού, κανονικού– Ύδατος (PWR) της Δύσης. Ο αριθμός μετά το ακρωνύμιο VVER δηλώνει την ισχύ της μονάδας σε μεγαβάτ, επομένως ο αντιδραστήρας VVER-1200 παράγει ηλεκτρική ισχύ 1.200MW. Οι αντιδραστήρες VVER της Rosatom είναι από τους πλέον διαδεδομένους διεθνώς.

Στο άρθρο αναλύονται:

  • Η ιστορική εξέλιξη του αντιδραστήρα VVER-1200 Γενιάς ΙΙΙ+ μέσω των VVER-440 Γενιάς Ι/ΙΙ και VVER-1000 Γενιάς ΙΙ/ΙΙΙ.
  • Η λειτουργία των αντιδραστήρων θερμικών νετρονίων.
  • Τα χαρακτηριστικά του VVER-1200 και ειδικά του δοχείου πίεσης αντιδραστήρα, του πρωτεύοντος κυκλώματος ψύξης, της λειτουργίας του ευρύτερου αντίστοιχου εργοστασίου AES-2006, του κτιρίου αντιδραστήρα και του κτιρίου ασφαλείας.
  • Η αντίληψη ασφαλείας του VVER-1200/AES-2006, τα ατυχήματα βάσης σχεδίασης, η αντίληψη σοβαρών Ατυχημάτων Πέραν της Βάσης Σχεδίασης (BDBA) και η παροχή θεμελιωδών λειτουργιών ασφαλείας.
  • Ο έλεγχος αντιδραστικότητας, η απαγωγή θερμότητας πυρηνικής φθοράς, η περίκλειση (containment) ραδιενεργών υλικών.
  • Ο συλλέκτης πυρήνα (core collector) για την αντιμετώπιση ατυχήματος τήξης (meltdown) πυρήνα.
  • Τα προστατευτικά συστήματα ασφαλείας.
  • Η προστασία από εξωτερικές προσκρούσεις: σεισμικά φορτία, συντριβή αεροσκάφους, τυφώνες και ανεμοστρόβιλοι, φορτία χιονιού και πάγου, εξωτερικές εκρήξεις.
  • Πρόσθετα συστήματα & χαρακτηριστικά ασφαλείας.
  • Απόψεις & εκτιμήσεις για την ασφάλεια των VVER-1200/AES-2006 και τις δυνατότητες χρήσης τους για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Περιγράφεται επίσης συνοπτικά ο ιαπωνο-γαλλικός αντιδραστήρας Atmea1 που προορίζεται για το πυρηνικό εργοστάσιο της Σινώπης.

Μια μοναδική ανάλυση για την ασφάλεια των VVER-1200/AES-2006 και για τις δυνατότητες χρήσης τους στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...