«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Στρατιωτική ισορροπία Ελλάδας-Τουρκίας, μια προφητική ανάλυση της CIA από το 1988

3 Φεβρουαρίου 2017

«Ένα σημαντικό όφελος του εκσυγχρονισμού ήταν η ικανότητα βαθιάς κρούσης των μοιρών μαχητικών-βομβαρδιστικών Α-7Η της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας». Στη φωτογραφία ένα διθέσιο ΤΑ-7H της ΠΑ.

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται μια λεπτομερής ανάλυση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ με τίτλο «Η Στρατιωτική Ισορροπία Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Πού Βρίσκεται – Πού Οδεύει – Τι σημαίνει». Η ανάλυση του Ιουνίου 1988 έκτασης 37 σελίδων περιλαμβανόταν στα έγγραφα που αναρτήθηκαν πρόσφατα στον ιστότοπο της CIA, στο πλαίσιο της νομοθετικής Πράξης Ελευθερίας Της Πληροφόρησης (FOIA). Η εισαγωγή συνοψίζει τα συμπεράσματα της ανάλυσης και αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η ελληνο-τουρκική στρατιωτική ισορροπία στο Αιγαίο θα παραμείνει σχετικά ίση μέχρι το 1992, αλλά αρχίζει να κλίνει υπέρ της Τουρκίας. Η Ελλάδα με τον πολύ μικρότερο πληθυσμό και βιομηχανικό δυναμικό, δεν μπορεί να αναμένει να διατηρήσει ισότητα με την Τουρκία επ’ αόριστο, παρά την εθνική της δέσμευση και τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια εξωτερικού. Η τρέχουσα στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας στο νησί της Κύπρου θα συνεχισθεί επ’ αόριστο. Μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο εκσυγχρονισμός δυνάμεων θα παράσχει στην Τουρκία σημαντικά βελτιωμένες ικανότητες εναντίον του Συμφώνου της Βαρσοβίας ή εναντίον της Ελλάδας.

Η αντίληψη της Ελλάδας για τη στρατιωτική ισορροπία είναι πως οι δυνάμεις της μπορούν να αποκρούσουν μια τουρκική επίθεση σήμερα [διαγραφή φράσης]. Η αντίληψη της Τουρκίας για την ισορροπία είναι πως μπορεί να αμυνθεί εναντίον οποιασδήποτε ελληνικής επίθεσης, τώρα ή αργότερα. [Διαγραφή πρότασης]

Ως συνέπεια της τρέχουσας ισορροπίας δυνάμεων, ένας πόλεμος στο Αιγαίο σήμερα θα ήταν γενικά μη αποφασιστικός, αν και οι απώλειες σε αμφότερες τις πλευρές, ακόμη και σε πόλεμο βραχείας διάρκειας, θα μπορούσαν να είναι εξαιρετικά βαριές τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.

Αν και η ύπαρξη στρατιωτικής ισότητας μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990 μειώνει την πιθανότητα του πολέμου, το ενδεχόμενο για σύρραξη θα παραμείνει μέχρι να επιλυθούν οι ποικίλες ελληνο-τουρκικές διαφορές για δικαιώματα χωρικής θάλασσας, εναέριου χώρου και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και για το διαιρεμένο καθεστώς της Κύπρου.

Οι διαφορές αυτές έχουν υποβαθμίσει την αλληλεγγύη της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ – επομένως την ικανότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπίσει την περιοχή. Σήμερα, εξαιτίας των φόβων της για ανανεωμένο τουρκικό επεκτατισμό, η Αθήνα είναι περισσότερο ανήσυχη για την άμυνά της εναντίον της Τουρκίας παρά εναντίον της Βουλγαρίας και άλλων αντιπάλων του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αν και η Τουρκία είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς την άμυνα εναντίον του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Άγκυρα είναι βαθιά ανήσυχη για την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης με την τουρκική απειλή και το ελληνικό αμυντικό δόγμα που αναγνωρίζει την Τουρκία ως την πρωταρχική απειλή. Επιπρόσθετα, η Άγκυρα πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση –όχι μόνον η τρέχουσα αλλά οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση– επιδιώκει να καθιερώσει το Αιγαίο ως ελληνική χωρική θάλασσα στην οποία, εκτός της δικής της στενής δέσμης χωρικών υδάτων, η Τουρκία δεν θα έχει περισσότερα δικαιώματα από οποιαδήποτε μακρινή χώρα χωρίς ακτογραμμή κατά μήκος της θάλασσας.»

Λεπτομέρειες για την ανάλυση της CIA σχετικά με την ελληνοτουρκική στρατιωτική ισορροπία το 1988, στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...