«ΕΑ&Τ» Φεβρουαρίου: Έγγραφα της CIA για την κρίση του 1987 – Σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου του 1983

3 Φεβρουαρίου 2017

Το 1987 τα περισσότερα από τα άρματα Μ48 του Ελληνικού Στρατού διατηρούσαν το πυροβόλο των 90mm, όπως το εικονιζόμενο Μ48Α3, ενώ ο Τουρκικός Στρατός διέθετε μεγάλους αριθμούς Μ48Α5 με πυροβόλο των 105mm. (Αρχείο «ΕΑ&Τ»/ Θ. Γραμματικός)

Στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα σημαντικότερα απόρρητα και άκρως απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τα οποία αναρτήθηκαν πρόσφατα στον ιστότοπο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ. Τα έγγραφα αποχαρακτηρίσθηκαν τα προηγούμενα έτη στο πλαίσιο της νομοθετικής Πράξης Ελευθερίας της Πληροφόρησης (FOIA), αφού «αποστειρώθηκαν» (sanitized) με τη διαγραφή ορισμένων φράσεων, προτάσεων, παραγράφων, πινάκων ή και ολόκληρων σελίδων. Πλήθος εγγράφων αναφερόταν στην ελληνοτουρκική κρίση μεταξύ 26 και 28 Μαρτίου 1987 στο Αιγαίο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των συντακτών για τις επιχειρησιακές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας τότε, καθώς και για τα σενάρια ενός ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ τους (1983). Το τελευταίο έγγραφο είναι εντυπωσιακά επίκαιρο, καθώς παρά τις εξελίξεις έκτοτε η στρατηγική ενός ελληνοτουρκικού πολέμου ελάχιστα μεταβλήθηκε.

Ο τίτλος του εγγράφου είναι «Μια Μελέτη Απροσδόκητου για μια Ελληνο-Τουρκική Στρατιωτική Αναμέτρηση» (A Contingency Study on a Greek-Turkish Military Confrontation) με ημερομηνία 9 Ιουνίου 1983. «Το υπόμνημα προετοιμάσθηκε από [διαγραφή ονόματος;] του Γραφείου Ευρωπαϊκής Ανάλυσης μετά από αίτημα του Εθνικού Αξιωματικού Συλλογής πληροφοριών για τη Δυτική Ευρώπη.»

Σύμφωνα με την εισαγωγική περίληψη, ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι απίθανος δεδομένων των περιστάσεων. Ωστόσο η μεταβλητότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών –συνεπλάκησαν στην Κύπρο το 1974 και σχεδόν έφθασαν στην ανταλλαγή πληγμάτων δύο φορές αργότερα την ίδια δεκαετία για τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου στο Αιγαίο– και οι αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενός πολέμου μεταξύ τους σημαίνουν πως η δυνατότητα μιας τέτοιας εξέλιξης πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Το έγγραφο αυτό είναι μια απόπειρα να εκτεθούν οι τρέχουσες διαφορές που θα μπορούσαν να προσφέρουν την παρόρμηση για μια ελληνο-τουρκική συμπλοκή, να περιγραφεί πώς θα μπορούσε να ξεδιπλωθεί ο πόλεμος και να υπολογισθεί η επίπτωση ενός τέτοιου γεγονότος στα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Λεπτομέρειες για τα έγγραφα της CIA σχετικά με σενάρια ελληνοτουρκικού πολέμου (1983) και την κρίση του 1987, στο τεύχος Φεβρουαρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...