«ΕΑ&Τ» Μαρτίου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ασυνήθιστα αεροσκάφη σε ελληνικές αεροπορικές βάσεις

3 Μαρτίου 2017

Το EO-5C του Στρατού των ΗΠΑ απογειώνεται από την ΑΒ της Σούδας στις 26 Οκτωβρίου 2016. (©Γ. Καράβαντος/ «ΕΑ&Τ»)

Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται δύο εξαιρετικά σπάνια ξένα αεροσκάφη, ένα στρατιωτικό και ένα πολιτικό, που απαθανάτισε ο φακός του Γιώργου Καράβαντου σε δύο επισκέψεις σε βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στα τέλη του 2016. Συγκεκριμένα την 1η Σεπτεμβρίου βρισκόταν στην ΑΒ Καλαμάτας, έδρα της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, το μοναδικό σε υπηρεσία ρωσικό αεροσκάφος Μ-55 Geophysica ατμοσφαιρικών ερευνών μεγάλου υψόμετρου, στο πλαίσιο επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος. Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου στην ΑΒ Σούδας, έδρα της 115 Πτέρυγας Μάχης, βρίσκονταν όχι μόνον ένα από τα άκρως απόρρητα αεροσκάφη Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR) OE-5C του Στρατού των ΗΠΑ, αλλά και ένα Α400Μ της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και 4 ελικόπτερα Chinook HC Mk6 (HC6)!

Η φωτογραφία ενός EO-5C να υπερίπταται της Βεγγάζης στην ανατολική Λιβύη είχε εμφανισθεί στο Twitter στις 29 Νοεμβρίου 2014. Ο ιστότοπος “The Aviationist” σχολίαζε στις 5 Δεκεμβρίου 2014: «Το ΕΟ-5Cμπορεί να αποκαλύψει και να εντοπίσει εχθρικές εκπομπές σε όλο το φάσμα ραδιοσημάτων, να συλλέξει απεικονίσεις πολύ υψηλής ανάλυσης τόσο IR(υπέρυθρου) όσο και ορατού φωτός, να ιχνηλατήσει κινούμενους στόχους εδάφους καθώς και να παρακολουθήσει πώς τα αποτυπώματα βημάτων στην άμμο μεταβάλλονται με τον χρόνο.»

Οι φωτογραφίες του Γ. Καράβαντου αποδεικνύουν πως ο τύπος εξακολουθούσε μέχρι πρόσφατα να επιχειρεί από την ΑΒ της Σούδας.

Λεπτομέρειες για τα ασυνήθιστα αυτά αεροσκάφη στο τεύχος Μαρτίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...