«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Boeing F/A-18XT – Εναλλακτική επιλογή έναντι του F-35C ελέω… Τραμπ;

5 Απριλίου 2017

Καλλιτεχνική απεικόνιση του F/A-18XT με τις Σύμμορφες Δεξαμενές Καυσίμου (CFT) επάνω στην άτρακτο και το σύστημα Υπέρυθρης Έρευνας και Ιχνηλάτησης (IRST) στο ρύγχος της εξωτερικής δεξαμενής καυσίμου. (Boeing)

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται το προτεινόμενο μαχητικό αεροσκάφος F/A-18XT της Boeing, που προβάλλεται ως εναλλακτική λύση έναντι του F-35C Lighting II από τον… Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ! Το 2016 η παραγωγή των Μαχητικών/ Επιθετικών (Fighter/ Attack) αεροσκαφών F/A-18E/F Super Hornet και των διθέσιων Ηλεκτρονικής Επίθεσης (Electronic Attack) EA-18G Growler της Boeing φαινόταν να βαδίζει προς το αναπόφευκτο τέλος της, καθώς ήταν πλέον ορατή η ολοκλήρωση παραδόσεων στο Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) και στη Βασιλική Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία (RAAF). Ο Νοέμβριος του 2016 όμως ανέτρεψε τις δυσοίωνες προβλέψεις, με την επικύρωση δύο ισχυρών εξαγωγικών προοπτικών για 40 F/A-18E/F στο Κουβέιτ και 18 στον Καναδά, αλλά κυρίως με την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο νέος Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις ζήτησε να εκτιμηθεί εάν μια προηγμένη έκδοση του Super Hornet –την οποία η Boeing αποκαλεί F/A-18XT ή Super Hornet Block III– μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική επιλογή μαχητικού αεροσκάφους έναντι του F-35C Lightning II, της Έκδοσης Αεροπλανοφόρου (CV) του Διακλαδικού Μαχητικού Κρούσης (JSF).

«Βλέπουμε σοβαρά μια μεγάλη παραγγελία» Super Hornet, δήλωσε ο ίδιος ο Τραμπ στις 17 Φεβρουαρίου, σε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Boeing στη Νότια Καρολίνα για την αποκάλυψη του επιβατικού αεροσκάφους 787-10 Dreamliner της εταιρείας!

Μια πλήρης ανάλυση της προοπτικής υποκατάστασης παραγγελιών του F-35C από το F/A-18XT, καθώς και λεπτομερής παρουσίαση των F/A-18E/F Super Hornet και EA-18G Growler στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...