«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Ζεύξεις δεδομένων μεταξύ μαχητικών «5ης & 4ης» γενιάς – Link-16, IFDL του F-22, MADL του F-35

5 Απριλίου 2017

Η Northrop Grumman ανακοίνωσε την εκτέλεση δοκιμής επικοινωνίας ζεύξεων δεδομένων μεταξύ ενός F-35B και ενός Typhoon FGR4 της RAF, μεταφράζοντας τα μηνύματα MADL του πρώτου σε μορφοποίηση Link 16 του δεύτερου. (Lockheed Martin)

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται το ακανθώδες ζήτημα της επικοινωνίας μεταξύ μαχητικών «5ης & 4ης» γενιάς. Όπως αναφέρεται στο ακριβώς προηγούμενο άρθρο της «ΕΑ&Τ», σε ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) για την πρόσφατη άσκηση “Red Flag 17-1” τονιζόταν πως το μαχητικό κρούσης Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO, Stealth) F-35 Lightning II «χρησιμοποιεί την ασφαλή αρχιτεκτονική της Link 16 για να επικοινωνεί με αεροσκάφη τέταρτης γενιάς […] σε συνδυασμό με την Προηγμένη Ζεύξη Δεδομένων Πολλαπλής λειτουργίας (MADL), η οποία επιτρέπει στους πιλότους να βλέπουν τον χώρο μάχης και να μοιράζονται εκείνα τα δεδομένα με λοιπούς πιλότους F-35».

Το πρόβλημα είναι πως η ζεύξη δεδομένων Link 16 στηρίζεται σε γενική μετάδοση (broadcast) ισχυρών σημάτων Ραδιοσυχνοτήτων (RF) που εντοπίζονται από κατάλληλους δέκτες αναιρώντας τον χαρακτήρα Stealth του F-35, ενώ τα παλαιότερα μαχητικά δεν είναι εξοπλισμένα με MADL (Multifunction Advanced Data Link). Η επικοινωνία μεταξύ μαχητικών «5ης και 4ης» γενιάς χωρίς να υπονομεύεται το πλεονέκτημα Stealth του F-35 απασχολεί όλους τους μελλοντικούς χρήστες του τελευταίου.

Το πρόβλημα στην περίπτωση της USAF περιπλέκεται καθώς το F-22 Raptor διαθέτει μια τρίτη, εντελώς ασύμβατη κρύφια (stealthy) Ζεύξη Δεδομένων Ενδοεπικοινωνίας Σμήνους (Intra-Flight Data Link: IFDL) και ικανότητα Link 16 αποκλειστικά λήψης. Τόσο η IFDL όσο και η MADL χρησιμοποιούν διαφορετικές και ασύμβατες κυματομορφές Χαμηλής Πιθανότητας Υποκλοπής/ Χαμηλής Πιθανότητας Αποκάλυψης (LPI/LPD).

Μια λεπτομερής ανάλυση για την επικοινωνία μεταξύ μαχητικών «5ης & 4ης» γενιάς, στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...