«ΕΑ&Τ» Απριλίου: Άσκηση “Red Flag 17-1” – Πανηγυρική πρεμιέρα για το F-35A

5 Απριλίου 2017

Ένα F-35A υπερίπταται της AFB Νέλις στις 26 Ιανουαρίου, στη διάρκεια της άσκησης “Red Flag 17-1”. (US Air Force)

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η πρώτη άσκηση “Red Flag” στην οποία συμμετείχε το μαχητικό κρούσης Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO, Stealth) F-35A Lighting II της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF). Ο τύπος συμμετείχε στην πρώτη διοργάνωση για το έτος 2017 (Red Flag 17-1) στη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας (AFB) Νέλις της Νεβάδα, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου. Επρόκειτο επίσης για την πρώτη “Red Flag” όπου συνεργάσθηκαν οι δύο τύποι μαχητικών Stealth της USAF, F-22A Raptor και F-35A, όπως προβλέπεται να συμβαίνει σε πολεμικές επιχειρήσεις. Επιπλέον ενός πλήθους τύπων και μέσων της USAF, συμμετείχαν αεροσκάφη του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) και της Αυστραλιανής (RAAF).

Όπως αναφέρθηκε στο προηγούμενο τεύχος της «ΕΑ&Τ» (βλ. τ. 86, Μάρτιος 2017, σελ. 9) o Υποπτέραρχος Τζέρι Χάρις, υπαρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για Στρατηγικά Σχέδια, Προγράμματα και Απαιτήσεις κατέθεσε στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 16 Φεβρουαρίου:

«Η ομάδα παρέταξε 13 F-35Aκαι εκτέλεσε 207 από 226 σχεδιασμένες αποστολές, με μηδέν ακυρώσεις συντήρησης και διατήρησε ποσοστό ικανότητας αποστολής μεγαλύτερο από 90 τοις εκατό. Δεκαεννέα έξοδοι ήταν ακυρωθείσες αποστολές από το επιτελείο της RedFlagεξαιτίας του καιρού, όχι λόγω περιορισμών του F-16. Αυτό είναι απλά μια φοβερή προσπάθεια. Και όπως γνωρίζετε, οι περισσότεροι πιλότοι μαχητικού θα τείνουν να υπερβάλλουν τις αξιώσεις και ικανότητές τους, αλλά η αναφορά του σημερινού πρωινού για τον λόγο καταρρίψεων 15-προς-1 είναι στην πραγματικότητα λίγο ανακριβής. Κοιτάζοντας τους αριθμούς, ήταν 20-προς-1. Το αεροπλάνο κάνει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε να κάνει.»

Ωστόσο το ενδιαφέρον της άσκησης “Red Flag 17-1” δεν περιορίζεται στην πρώτη εμφάνιση του F-35A, καθώς η διοργάνωση εξελίσσεται σε άσκηση πολλαπλών πεδίων (multi-domain) για να περιλάβει περισσότερο ρεαλιστικά σενάρια αυξάνοντας τη χρήση ικανοτήτων κυβερνοπολέμου και λοιπών μη κινητικών συνεπειών στον σχεδιασμό και στις πολεμικές επιχειρήσεις. Μια λεπτομερής ανάλυση της κορυφαίας αεροπορικής άσκησης του πλανήτη, στο τεύχος Απριλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...