«ΕΑ&Τ» Μαΐου: Ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη – Πρώην εκπαιδευτικά εναντίον πρώην… ψεκαστικών!

3 Μαΐου 2017

Το Archangel της Iomax για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τόσο το συγκεκριμένο αεροσκάφος όσο και το ΑΤ-802 δεν διαθέτουν εκτινασσόμενα καθίσματα, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ΙΤΡ της USAF. (Iomax)

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η διαρκώς εμπλουτιζόμενη κατηγορία των ελαφρών επιθετικών αεροσκαφών, με την ευκαιρία του επικείμενου πειράματος αξιολόγησης από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF). Το πρόγραμμα της USAF αποτελεί ουσιαστικά μετενσάρκωση της αντίληψης αεροσκάφους Παρατήρησης/ Επίθεσης – Πειραματικού (OA-X) του 2008, που οδήγησε στην πρόθεση προμήθειας Ελαφρών αεροσκαφών Επίθεσης/ Ένοπλης Αναγνώρισης (Light Attack/ Armed Reconnaissance: LAAR) προτού ναυαγήσει το 2012. Η Πρόσκληση Συμμετοχής (ITP) στην αξιολόγηση της USAF δεν αποκλείει ρητά την εξέταση της υποψηφιότητας αεριωθούμενων, ωστόσο το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί σε οπλισμένες εκδόσεις εκπαιδευτικών αεροσκαφών με ελικοστρόβιλο κινητήρα. Τα ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη στηριζόμενα σε αγροτικά ψεκαστικά δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση στην αξιολόγηση της USAF καθώς δεν διαθέτουν εκτινασσόμενα καθίσματα, αυτό όμως δεν αποθαρρύνει χρήστες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το άρθρο αναφέρεται στα προγράμματα OA-X και LAAR, καθώς και τους ακόλουθους τύπους ελαφρών επιθετικών αεροσκαφών:

  • Α-29 Super Tucano της Embraer για το πρόγραμμα Ελαφράς Αεροπορικής Υποστήριξης (LAS) της USAF εκ μέρους της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
  • AT-6C Coyote της Textron Beechcraft.
  • Scorpion της Textron AirLand.
  • ΟV-10Χ της Boeing.
  • KA-1 Wongbee της Κορεατικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΚΑΙ).
  • Hürkuş-C της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ).
  • ΑΤ-802U της Air Tractor με βάση το ψεκαστικό ΑΤ-802 της εταιρείας.
  • AT-802i της Iomax.
  • Archangel της Iomax με βάση το ψεκαστικό S2R-Turbo 660 της Thrush Aircraft.
  • AT-802L της L-3.

Τα αεροσκάφη της κατηγορίας προορίζονται αποκλειστικά για ανεκτικά (permissive) περιβάλλοντα, καθώς αδυνατούν να επιβιώσουν απέναντι σε απειλές επιφανείας-αέρος και κυρίως αέρος-αέρος. Έτσι, η υλοποίηση ενός σχετικού προγράμματος προμήθειας της USAF αμφισβητείται ακόμη και στο εσωτερικό της, καθώς τα σημερινά ανεκτικά περιβάλλοντα μπορούν να εξελιχθούν σύντομα σε διεκδικούμενα (contested).

Μια πλήρης ανάλυση για τα ελαφρά επιθετικά αεροσκάφη και τις επιχειρησιακές τους ικανότητες, στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...