«ΕΑ&Τ» Μαΐου: Άσκηση «Ηνίοχος 2017» – ανεβάζοντας τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη

3 Μαΐου 2017

Μικτός σχηματισμός ισραηλινών και ελληνικών F-16C/D με επικεφαλής ένα F-4E της ΠΑ, επάνω από την Ανδραβίδα την ημέρα επίσκεψης των μέσων ενημέρωσης, στις 29 Μαρτίου 2017. (Φωτογραφία © Γιώργος Καράβαντος)

Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η φετινή άσκηση «Ηνίοχος», η ρεαλιστική απόδειξη πως ο επαγγελματισμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ασφαλώς δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους προϋπολογισμούς των Κλάδων· αν και οι εύρωστοι προϋπολογισμοί του παρελθόντος είχαν εξασφαλίσει τα μέσα και ένα ικανό πλαίσιο σύγχρονου τρόπου εκπαίδευσης. Παρότι η χώρα εδώ και τουλάχιστον μια οκταετία βρίσκεται σε μια οικονομική περιδίνηση από την οποία δεν μπορεί να βγει, με όσα αρνητικά συνεπάγεται αυτό τόσο για την Πολεμική Αεροπορία όσο τους υπολοίπους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων σε διάφορα επίπεδα, η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία και κυριολεκτικά έχει εκτοξευθεί.

Πλέον η έκφραση «Ελληνική Red Flag», που έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν είτε από τον Tύπο είτε από στελέχη της ΠΑ, δεν θα πρέπει να θεωρείται ευφημισμός αλλά κυριολεξία. Η πιο χαρακτηριστική και ουσιώδης αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμμετοχή περισσοτέρων αεροπορικών δυνάμεων άλλων χωρών, οι οποίες συγκεντρώθηκαν στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό ήταν και η κεφαλαιοποίηση της αεροπορικής εμπειρίας από ασκήσεις διεθνούς εμβέλειας όπου έχουν διαπρέψει κατ’ εξακολούθηση οι Έλληνες χειριστές (Red Flag, TLP) σε πολυεθνικό διακλαδικό επίπεδο.

Οι λεπτομέρειες της άσκησης «Ηνίοχος 2017» στο τεύχος Μαΐου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...