«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Σοβιετικά/ Ρωσικά όπλα για τη Λατινική Αμερική – Αναζητώντας τον ιδανικό συνδυασμό κόστους/ αποτελέσματος

2 Ιουνίου 2017

Τα Su-30MK2V της Βενεζουέλας είναι τα κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου της Λατινικής Αμερικής.

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται η διείσδυση της σοβιετικής/ ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Από τη δεκαετία του 1960 η Σοβιετική Ένωση άρχισε να εξάγει τεράστιες ποσότητες στρατιωτικού υλικού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπου επικρατούσαν ιδεολογικά συγγενείς ή φιλικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η Κούβα και η Νικαράγουα των «Σαντινίστας». Οι εξαγωγές αυτές χαρακτηρίζονταν συχνά από χαμηλό ή και συμβολικό τίμημα για τους αγοραστές. Διαφορετική περίπτωση ήταν το Περού, όπου ο Μόσχα κάλυψε τις απαιτήσεις εξοπλισμών της στρατιωτικής δικτατορίας όταν η Δύση επέβαλε εμπάργκο. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, η Λατινική Αμερική ήταν μία από τις ελάχιστες αγορές όπου η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας και των υπόλοιπων πρώην σοβιετικών και ανατολικοευρωπαϊκών κρατών μπορούσε να αναζητήσει εξαγωγές για να επιβιώσει.

Για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής τα κίνητρα προμήθειας σοβιετικών/ ρωσικών όπλων είναι ποικίλα και σύνθετα. Πέραν των ιδεολογικών και πολιτικών κινήτρων, όπως η επίδειξη της ανεξαρτησίας από τον πανίσχυρο γείτονα του Βορρά, τις ΗΠΑ, τα σοβιετικά/ ρωσικά όπλα απέκτησαν φήμη χαμηλού κόστους, απλότητας χρήσης και υψηλής αξιοπιστίας στην περιοχή.

Το άρθρο αναλύει τις σοβιετικές/ ρωσικές εξαγωγές στρατιωτικών μέσων μάχης και οπλικών συστημάτων σε Νικαράγουα, Μεξικό, Ουρουγουάη, Περού, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Κολομβία, Γουατεμάλα και Κούβα.

Τα «ανατολικής» προέλευσης όπλα και συστήματα είχαν ιδιαίτερη απήχηση στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 στη Λατινική Αμερική, λόγω την αξιοπιστίας τους και της άρνησης αντίστοιχων εξαγωγών των κρατών της Δύσης. Όπλα όπως το ΑΚ-47/ΑΚ-101, το T-55, το αντιαρματικό RPG-7, το ελικόπτερο “Hind”, το ZSU-23-4, θα παραμείνουν για δεκαετίες σε υπηρεσία και ίσως εκσυγχρονιστούν περαιτέρω. Παρατηρείται μάλιστα μια στροφή προς τη Ρωσία πρόσθετων χωρών που παραδοσιακά προμηθεύονταν στρατιωτικά μέσα και όπλα από την Δύση. Φαίνεται να εδραιώνεται στη Λατινική Αμερική η πεποίθηση πως τα ρωσικά όπλα είναι καταλληλότερα για το περιβάλλον (ζούγκλες, υγρασία, έρημοι) και τον τρόπο διεξαγωγής πολέμου εκεί, ενώ ταυτόχρονα δεν υστερούν πλέον σημαντικά σε τεχνολογία. Λεπτομέρειες στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...