«ΕΑ&Τ» Ιουνίου: Διαγωνισμός του Βελγίου για νέα μαχητικά αεροσκάφη – F-35 vs Gripen E vs Rafale vs Typhoon

2 Ιουνίου 2017

Η αεροπορική συνιστώσα των ένοπλων δυνάμεων του Βελγίου διαθέτει τεράστια εμπειρία συμμετοχής σε εκστρατευτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Στην προκειμένη περίπτωση ένα βελγικό F-16AM ανεφοδιάζεται με καύσιμο από ένα KC-135 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) επάνω από το Αφγανιστάν, στις 25 Φεβρουαρίου 2011. (US Air Force)

Στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται το Αίτημα Κυβερνητικών Προσφορών (RfGP) που εξέδωσε στις 22 Μαρτίου 2017 το βελγικό Υπουργείο Άμυνας για την αντικατάσταση 54 εκσυγχρονισμένων F-16AM/BM από 34 νέα μαχητικά πολλαπλού ρόλου. Σκοπός του βελγικού Προγράμματος Ικανότητας Αεροπορικής Μάχης (ACCaP) είναι να εγγυηθεί δύο αεροσκάφη σε αδιάλειπτη Επαγρύπνηση Ταχείας Αντίδρασης (QRA)/ Αεροπορικής Αστυνόμευσης εκ περιτροπής και σε εναλλαγή με την Ολλανδική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, καθώς και 6 μαχητικά της αεροπορικής συνιστώσας των ένοπλων δυνάμεων του Βελγίου –δεν υπάρχει ανεξάρτητη πολεμική αεροπορία– σε εκστρατευτικές επιχειρήσεις, για διατηρούμενη περίοδο απροσδιόριστης διάρκειας. Το RfGP απευθύνεται αποκλειστικά σε κυβερνήσεις, μία από τις οποίες θα επιλεγεί για διαπραγματεύσεις και σύναψη διακρατικής συμφωνίας προμήθειας. Παραλήπτες του RfGP ήταν η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) της Γαλλίας για το Rafale, η αντίστοιχη FMV της Σουηδίας για το Gripen E, το Διακλαδικό Γραφείο Προγράμματος (JPO) των ΗΠΑ για το F-35 Lightning II, ο Υπεύθυνος Προγράμματος Αέρος (ΡΜΑ) του Ναυτικού των ΗΠΑ για το F/A-18E/F Super Hornet και το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για το Eurofighter Typhoon. Η Boeing ανακοίνωσε στις 19 Απριλίου 2017 πως δεν θα θέσει υποψηφιότητα με το Super Hornet. Στο άρθρο αναλύονται τα ακόλουθα:

  • Ρόλοι & αποστολές.
  • Περιβάλλον αποστολής.
  • Διαδικασία και χρονοδιάγραμμα
  • Απαιτήσεις ωρών πτήσης ετησίως συνολικά και ανά αεροσκάφος.
  • Αποτελεσματικότητα αποστολής.
  • Συστήματα & όπλα. Χαρακτηριστικά πιλοτηρίου, αρτηρίας δεδομένων αεροπορικών ηλεκτρονικών, Συστήματος Ελέγχου Πτήσης, ζεύξεων δεδομένων, διανομής δεδομένων εντός και εκτός σχηματισμού, συστήματος Απεικόνισης Τοποθετημένου στην Κάσκα (HMD), Διοπτρών Νυχτερινής Όρασης (NVG), Ηλεκτροπτικών/ Υπέρυθρων αισθητήρων στόχευσης, ικανοτήτων Ηλεκτρονικού Πολέμου γενικά, Δέκτη Προειδοποίησης Ραντάρ, αλληλοπαρεμβολής, συστήματος παρεμβολών, ικανοτήτων Ηλεκτρονικής Επίθεσης, Συστήματος Προειδοποίησης Βλημάτων (MWS) και/ ή Συστήματος Προειδοποίησης Λέιζερ (LWS), αναλώσιμων αντιμέτρων, αναμεταδότη IFF, συστημάτων συλλογής Πληροφοριών, Επιτήρησης, Αναγνώρισης (ISR), ραντάρ αεροσκάφους, συγκερασμού αισθητήρων (sensor fusion), επικοινωνιών και διαχείρισης, καυσίμου, ναυτιλίας, ανάρτησης και χρήσης όπλων, όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, καθώς και αυτόματου πυροβόλου.
  • Επιδόσεις βλημάτων.
  • Αλυσίδα επιβίωσης – αποφυγή αποκάλυψης/ αποφυγή ιχνηλάτησης/ αποφυγή εμπλοκής/ διάσπαση καθοδήγησης όπλου/ επιβίωση από τις συνέπειες του όπλου.
  • Φονική αλυσίδα – αποκάλυψη και εντοπισμός στόχου/ ταξινόμηση και ταυτοποίηση στόχου/ ακριβής εντοπισμός στόχου/ παράδοση συνεπειών όπλου/ εκτίμηση ζημιάς μάχης.
  • Επιχειρησιακές αποστάσεις φονικής αλυσίδας για συγκεκριμένους στόχους εδάφους και αέρος.

Λεπτομέρειες για το βελγικό RfGP προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών στο τεύχος Ιουνίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...