«ΕΑ&Τ» Ιουλίου: Standard Missile 6 (SM-6) – Ένα βλήμα για τρεις αποστολές

6 Ιουλίου 2017

Εκτόξευση βλήματος SM-6 από το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων JOHN PAUL JONES (DDG 53) στις 19 Ιουνίου 2014. (US Navy)

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται το Πρότυπο Βλήμα 6 (Standard Missile 6: SM-6) του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN), ο θεμέλιος λίθος μιας ακόμη επανάστασης στον τομέα του ναυτικού πολέμου. Το μακρινό 1983 τέθηκε σε υπηρεσία το καταδρομικό κατευθυνόμενων βλημάτων TICONDEROGA (CG 47) του USN με το Βλήμα Επιφανείας-Αέρος (SAM) SM-2, το επαναστατικό Οπλικό Σύστημα Aegis Mk7 και το ραντάρ SPY-1A τεσσάρων στατικών παθητικών φασικών διατάξεων ηλεκτρονικής σάρωσης. Μόλις το 2005 τέθηκε σε υπηρεσία το πρώτο αντίστοιχο ξένο πλοίο, το αντιτορπιλικό LANZHOU (170) Τύπου 052C (NATO: Luyang II) του κινεζικού Ναυτικού με βλήματα HHQ-9 και ραντάρ Dragon Eye, ενώ από το 2014 ακολουθούν τα βελτιωμένα αντιτορπιλικά Τύπου 052D (Luyang III) κλάσης KUNMING. Το ρωσικό Ναυτικό δεν διαθέτει αντίστοιχο πλοίο, ενώ το τεχνολογικά συγκρίσιμο –αλλά υποδεέστερο σε επιδόσεις– σύστημα Poliment-Redut της φρεγάτας ADMIRAL GORSHKOV (741) παραμένει σε δοκιμές λόγω διαφόρων προβλημάτων. Σήμερα το USN διαθέτει 87 πλοία με σύστημα Aegis, θα παραλάβει ακόμη 11 αντιτορπιλικά, ενώ θα ακολουθήσουν τα πρώτα τρία με τον διάδοχο του AN/SPY-1D(V) της Lockheed Martin, το Ραντάρ Άμυνας κατά Αεροσκαφών και Βλημάτων (AMDR) AN/SPY-6(V)1 της Raytheon. Στο μεταξύ όμως από το 2013 πραγματοποιεί το επόμενο τεχνολογικό και επιχειρησιακό άλμα, με βάση το προηγμένο αντιαεροπορικό βλήμα SM-6, που επιδεικνύει επίσης ικανότητες τερματικής αντιβαλλιστικής άμυνας και πολέμου εναντίον στόχων επιφανείας!

Στις 23 Ιανουαρίου 2017 η Raytheon Missile Systems ανακοίνωσε την ανάληψη τροποποίησης σύμβασης ύψους $235 εκατ. από τη Ναυτική Διοίκηση Θαλασσίων Συστημάτων (NAVSEA) με την οποία χρηματοδοτήθηκαν τα δικαιώματα προαίρεσης των Δημοσιονομικών Ετών 2015/16 (FY15/16) για την παραγωγή Ολόκληρων Πυρομαχικών (All-Up Rounds: AURs) RIM-174 Standard Missile-6 (SM-6) Block I/IA και ανταλλακτικών. Η ανάθεση αυτή αποτελεί προαίρεση στο πλαίσιο του τέταρτου έτους Παραγωγής Πλήρους Κλίμακας (FRP-4) του βλήματος SM-6, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε υπηρεσία στους ρόλους Αντιαεροπορικού Πολέμου (AAW) εκτεταμένης ακτίνας δράσης και Άμυνας κατά Βαλλιστικών Βλημάτων (BMD). Επιπρόσθετα, βλήματα που παράγονται στο πλαίσιο της προμήθειας FRP-4 θα ενσωματώσουν μια ικανότητα εναντίον στόχων επιφανείας που επιδείχθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 2016, με αποτέλεσμα να είναι ικανά για τρεις αποστολές.

Το SM-6 αναπτύχθηκε για να ωθήσει τα όρια της αεράμυνας πλοίων στο πλαίσιο του Ναυτικού Ολοκληρωμένου Ελέγχου Βολής – Αντι-Αεροπορίας (Naval Integrated Fire Control – Counter Air: NIFC-CA). Το USN έχει ανακοινώσει πως το SM-6 έχει «σπάσει το ρεκόρ» απόστασης εμπλοκής SAM δύο φορές σε δοκιμές το 2016. Η νέα αυτή ενσάρκωση του Πρότυπου Βλήματος (Standard Missile) εγκωμιάζεται πλέον από την ηγεσία του USN ως τελεστής (effector) πολλαπλών αποστολών, συντονισμένος με την καινοτομική επιχειρησιακή αντίληψη της «Κατανεμημένης Φονικότητας» (Distributed Lethality) του Ναυτικού Επιφανείας.

Λεπτομέρειες για το SM-6 στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...