«ΕΑ&Τ» Ιουλίου: Ελληνικός στόλος υποβρυχίων – αντικατάσταση συστοιχιών συσσωρευτών

6 Ιουλίου 2017

Το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118) Τύπου 209/1200 αναβαθμισμένο με σύστημα ΑΙΡ κυψελών καυσίμου, στις 2 Μαρτίου 2015. (ΓΕΝ)

Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τον στόλο υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού. Μετά τις πρόσφατες επιτυχείς δοκιμές της πρώτης εξαπόλυσης τορπιλών, στο πλαίσιο των δοκιμών αποδοχής και επιχειρησιακής ένταξης στο Στόλο του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S123), η ηγεσία του ΠΝ έχει κάθε λόγο να θεωρεί ότι το δύσκολο εγχείρημα με τη ναυπήγηση των Type 214 έχει στέφθηκε με επιτυχία. Σε ότι αφορά το ΚΑΤΣΩΝΗΣ απομένουν, αν δεν έχουν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, οι δοκιμές κατάδυσης μεγάλου βάθους και οι δοκιμές μέτρησης του ακουστικού και μαγνητικού ίχνους.

Στην αρχή του εγχειρήματος παρότι η πρόθεση ήταν η ολοκλήρωση της κατασκευής των τριών εναπομεινάντων Type 214 –ΠΙΠΙΝΟΣ (S121), ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S122) και ΚΑΤΣΩΝΗΣ– στο πίσω μέρος του μυαλού των ιθυνόντων περνούσε η σκέψη ότι το τελευταίο –που υπολειπόταν αρκετά στο στάδιο κατασκευής σε σχέση με τα άλλα δύο– θα μπορούσε να μην ολοκληρωθεί ποτέ και θα αποτελούσε πηγή ανταλλακτικών για τα άλλα δύο. Όμως η εμπειρία, η σκληρή δουλεία και η τόλμη, πραγματικά κατάφεραν κάτι που στις αρχές του προγράμματος φάνταζε αν όχι ακατόρθωτο τουλάχιστον ιδιαίτερα δύσκολο, ενώ τελικά επιτεύχθηκε με πολύ μικρό κόστος.

Ωστόσο το ΠΝ δεν φρόντισε μόνο για την ολοκλήρωση του προγράμματος που αφορούσε την αιχμή του δόρατος του στόλου των υποβρυχίων –τα τεσσάρα Type 214 και το αναβαθμισμένο ΩΚΕΑΝΟΣ (S118)– αλλά παράλληλα αντικατέστησε και όλες τις συστοιχίες ηλεκτρικών συσσωρευτών (κοινώς μπαταρίες) τόσο των Type 209 όσο και των Type 214, με μόνον το ΚΑΤΣΩΝΗΣ να απομένει για να την αντικαταστήσει.

Λεπτομέρειες στο τεύχος Ιουλίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...