«ΕΑ&Τ» Αυγούστου: Εθνικός Εναέριος Χώρος & FIR Αθηνών – Οι αυταπάτες της ελληνικής εξωτερικής & αμυντικής πολιτικής

3 Αυγούστου 2017

Ο Διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, στα γραφεία του οργανισμού στη Βαρσοβία στις 20 Απριλίου 2015, με χάρτη που απεικονίζει τα χερσαία σύνορα και τα εξωτερικά όρια των χωρικών υδάτων όλων των κρατών-μελών, με εξαίρεση την Ελλάδα, όπου εμφανίζονταν τα όρια του… FIR Αθηνών!

Στο τεύχος Αυγούστου 2017 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύονται τα ζητήματα του Εθνικού Εναέριου Χώρου και του FIR Αθηνών από την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου και της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σε καθημερινή σχεδόν βάση, τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν «παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου» (ΕΕΧ) και «παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας» (ΚΕΚ) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (FIR) Αθηνών, όπως καταγράφονται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, αναφέρονται αντανακλαστικά σε τουρκικές προκλήσεις, αλλά η κατάχρηση του όρου αυτού επί 4 δεκαετίες τον έχει καταστήσει πλέον αδιάφορο. Τι αποτελεί όμως πρόκληση και τι όχι; Τι προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο για το εύρος του ΕΕΧ και για τους ΚΕΚ; Και κατά πόσο οι παραδοσιακές ελληνικές θέσεις σχετικά εξυπηρετούν πραγματικά το εθνικό συμφέρον;

Ειλικρινείς απαντήσεις για δύο φλέγοντα ζητήματα, που καταρρίπτουν τις αυταπάτες της ελληνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, στο τεύχος Αυγούστου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

 

 

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...