«ΕΑ&Τ» Αυγούστου – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Με το GEORGE H.W. BUSH (CVN 77) στην Αν. Μεσόγειο – Καταρρίπτοντας το συριακό Su-22

3 Αυγούστου 2017

Ένα F/A-18F της VFA-213 “Black Lions” κλάσμα του δευτερολέπτου προτού αγγίξει το κατάστρωμα πτήσης του αεροπλανοφόρου GEORGE H.W. BUSH (CVN 77). (©Βαγγέλης Αντωνάκης)

Στο τεύχος Αυγούστου 2017 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, περιγράφουμε την επίσκεψή μας στο GEORGE H.W. BUSH (CVN 77), τρεις ημέρες μετά την κατάρριψη του Su-22 “Fitter” της Συριακής Αραβικής Πολεμικής Αεροπορίας από μαχητικό αεροσκάφος F/A-18E Super Hornet του αεροπλανοφόρου. Όταν στις 5 Ιουνίου 2017 το αεροπλανοφόρο πυρηνικής πρόωσης USS (United States Ship) GEORGE H.W. BUSH διέσχιζε τη διώρυγα του Σουέζ και εισερχόταν στη Μεσόγειο, ήταν βέβαιο ότι αυτή η επάνοδος στην περιοχή ευθύνης του 6ου Στόλου θα σηματοδοτούσε ένα νέο γύρο επιχειρήσεων εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS) στα πλαίσια της Επιχείρησης «Έμφυτη Αποφασιστικότητα» (Operation Inherent Resolve: OIR). Επιχειρήσεων που στην πορεία του χρόνου θα παραμείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη των πληρωμάτων, καθώς συνοδεύτηκαν από μια ξεχωριστή και συνάμα ιστορική στιγμή, αυτή της κατάρριψης εχθρικού μαχητικού για πρώτη φορά μετά το 1999. Η επίσκεψη σε ένα αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) είναι σίγουρα μια εμπειρία ξεχωριστή και μοναδική, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται σε μια περίοδο πλήρους επιχειρησιακής δραστηριοποίησης. Είχαμε λοιπόν την τιμή να βρεθούμε στα καταστρώματα του USS GEORGE H.W. BUSH για δυο μέρες και να παρακολουθήσουμε από κοντά τις δραστηριότητες που διεξάγονται ημέρα και νύχτα σε κατάσταση πολεμικών επιχειρήσεων.

Κατά την επίσκεψη και με δεδομένη την απουσία επίσημης πληροφόρησης, επικρατούσε διεθνώς η εντύπωση πως το αεροσκάφος που πραγματοποίησε την κατάρριψη ήταν το F/A-18E Super Hornet (BuNo 168914/ AJ304) της VFA-87 “Golden Warriors”. Στις 29 Ιουλίου και μετά την εκτύπωση του άρθρου, αποκαλύφθηκε πως ο σειριακός αριθμός (S/N) BuNo 168914 ανήκει στο F/A-18E με αριθμό χρήστη (O/N) AJ302, το αεροσκάφος του Πλωτάρχη Μάικλ Τρέμελ, ο οποίος πραγματοποίησε την κατάρριψη. Λεπτομέρειες από την επίσκεψη της «ΕΑ&Τ» στο USS GEORGE H.W. BUSH, στο τεύχος Αυγούστου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...