«ΕΑ&Τ» Σεπτεμβρίου: Ανάπτυξη συστήματος βλημάτων Aster 30 για την Τουρκία – Η κληρονομιά των SYRINX & FSAF

5 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ επισκέπτεται στις 20 Δεκεμβρίου 2016 μονάδα βολής SAMP/T του Ιταλικού Στρατού στο Καραμανμαράς της Τουρκίας. Διακρίνεται μία από τις δύο κονσόλες MAGICS του Τμήματος Εμπλοκής (ΜΕ), με δύο έγχρωμες οθόνες LCD των 19in (48,3cm) ανάλυσης 1280x1024. (Eurosam)

Στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται το βλήμα Aster 30 και το Αντιαεροπορικό Σύστημα Μέσης Ακτίνας δράσης/ Χερσαίο (Système Antiaérien à Moyenne Portée/ Terrestre: SAMP/T) στα οποία θα στηρίζεται το μελλοντικό σύστημα αεράμυνας για την Τουρκία. Όπως αναφέρθηκε στο τεύχος Αυγούστου της «EA&T», στις 14 Ιουλίου 2017 η Eurosam και οι τουρκικές Aselsan και Roketsan υπέγραψαν προκαταρκτική συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός συστήματος αεράμυνας και αντιβαλλιστικής άμυνας με βάση το βλήμα Aster της MBDA, υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας (βλ. τ. 91, σελ. 9). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλο-ιταλικής βιομηχανικής κοινοπραξίας στις 19 Ιουλίου, το «μελλοντικό τουρκικό σύστημα [άμυνας] αέρος και βλημάτων θα βασίζεται στις τεχνολογίες και την εμπειρία που έχει χτίσει η Eurosam σε συστήματα εδάφους και ναυτικά χρησιμοποιώντας το βλήμα Asterεπί 25 χρόνια και EUR11 δις συλλογικών επενδύσεων». Το Aster κατάγεται από το γαλλικό πρόγραμμα SYRINX που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 1988, ήδη όμως από τον Φεβρουάριο του 1987 διεξάγονταν διμερείς συνομιλίες με την Ιταλία, με αποτέλεσμα την Οικογένεια Μελλοντικών βλημάτων Επιφανείας-Αέρος (Famille de missiles Sol-Air Futurs: FSAF), στην οποία ανήκουν το χερσαίο σύστημα SAMP/T και τα ναυτικά SAAM και PAAMS. Παρά την παρατεταμένη κυοφορία του, το βλήμα Aster παραμένει εντυπωσιακά προηγμένο με ορισμένα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως περιγράφεται στο άρθρο.

Η συμφωνία δεν ήταν αναπάντεχη εξέλιξη. Ο ιστότοπος της τουρκικής “Daily Sabah” ανέφερε στις 29 Αυγούστου 2016 πως διεξάγονταν συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Eurosam για την προμήθεια του SAMP/T με βλήματα Aster 30 της MBDA (βλ. «ΕΑ&Τ» τ. 81, Οκτώβριος 2016, σελ. 17).

Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 ο Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ο τότε Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων Στρατηγός Σαλίχ Ζεκί Τσολάκ επισκέφθηκαν το σύστημα SAMP/T του Ιταλικού Στρατού στο Καραμανμαράς. Δύο ιταλικές μονάδες βολής βρίσκονται στην Τουρκία από τον Ιούνιο του 2016 στο πλαίσιο της συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αεράμυνα της Τουρκίας.

Λεπτομέρειες για τις δυνητικές επιδόσεις του μελλοντικού συστήματος αεράμυνας της Τουρκίας με βάση το βλήμα Aster 30, στο τεύχος Σεπτεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...