«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας, Μέρος Δ’ – Αμυντική βιομηχανία & προγράμματα εκσυγχρονισμού

5 Οκτωβρίου 2017

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160, ενώ θα επαναλάβει την παραγωγή για την αναβαθμισμένη έκδοση Tu-160M2.

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται το τέταρτο και τελευταίο μέρος της έκθεσης με τίτλο «Η στρατιωτική ισχύς της Ρωσίας – Οικοδομώντας στρατιωτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν φιλοδοξίες μεγάλης ισχύος» της αμερικανικής DIA. Το τεράστιο σύμπλεγμα αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας εστιάζει κυρίως στην παραγωγή όπλων, με στόχο όμως να κινηθεί προς έναν συνδυασμό στρατιωτικών και μη στρατιωτικών προϊόντων. Ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ντμίτρι Ρογκόζιν –το χαρτοφυλάκιο του οποίου περιλαμβάνει την αμυντική βιομηχανία– έχουν δηλώσει πως υψηλά επίπεδα δαπανών στις στρατιωτικές δυνάμεις και στο σύμπλεγμα αμυντικής βιομηχανίας θα ευνοήσουν το σύνολο της οικονομίας. Τον Απρίλιο του 2016 ο Πούτιν ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις όπλων της Ρωσίας από το προηγούμενο έτος ήταν υψηλότερες του αναμενόμενου, φθάνοντας τα $14,5 δις και ανεβάζοντας το ανεκτέλεστο υπόλοιπο σε $56 δις, το μεγαλύτερο από το 1992. Ωστόσο, αν και η επιδίωξη εξαγωγών όπλων μπορεί να βοηθήσει στη μερική αντιστάθμιση των προκλήσεων της δημοσιονομικής κατάστασης και να υποστηρίξει τον συνεχιζόμενο στρατιωτικό εκσυγχρονισμό, παραμένουν σοβαρά προβλήματα.

Το τέταρτο μέρος της έκθεσης αναφέρεται στους ακόλουθους κλάδους της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας:

  • Τομέας βαλλιστικών βλημάτων – Διηπειρωτικά Βαλλιστικά Βλήματα (ICBM), Βαλλιστικά Βλήματα Υποβρύχιας Εκτόξευσης (SLBM), Βαλλιστικά Βλήματα Βραχέος Βεληνεκούς (SRBM).
  • Τομέας βλημάτων αεροδυναμικής πτήσης (Cruise) – Η Εταιρεία Τακτικών Βλημάτων (KTRV) της Ρωσίας – Βλήματα Cruise Εκτόξευσης Αέρος (ALCM) – Βλήματα Cruise Θαλάσσιας Εκτόξευσης (SLCM).
  • Τομέας Βλημάτων Επιφανείας-Αέρος (SAM) – SAM Μακράς Ακτίνας – SAM Βραχείας & Μέσης Ακτίνας – Συστήματα σε ανάπτυξη.
  • Αεροπορικός τομέας – Βομβαρδιστικά – Μαχητικά – Ελικόπτερα – Αεροσκάφη Μεταφορών.
  • Ναυτικός τομέας – Πλοία επιφανείας – Υποβρύχια.
  • Χερσαία όπλα – Νέα τεχνολογία.
  • Εξαγωγές όπλων.

Μια πλήρης παρουσίαση της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας από τους στρατιωτικούς αναλυτές πληροφοριών της DIA, στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...