«ΕΑ&Τ» Οκτωβρίου: Η Βόρεια Κορέα με θερμοπυρηνικά όπλα – Στην εποχή της αμοιβαίας πυρηνικής αποτροπής

5 Οκτωβρίου 2017

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν επιθεωρεί μια συσκευή εξωτερικά όμοια με θερμοπυρηνικό όπλο δύο βαθμίδων στις 3 Σεπτεμβρίου 2017. Στο βάθος αριστερά διακρίνεται η περίφημη αφίσα με το διάγραμμα ενός θερμοπυρηνικού όπλου δύο βαθμίδων στο εσωτερικό ενός οχήματος επανεισόδου. (KCNA)

Στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, αναλύεται η πορεία της Βόρειας Κορέας προς την ανάπτυξη θερμοπυρηνικών όπλων. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την έκτη της υπόγεια πυρηνική δοκιμή –πολλαπλάσιας ισχύος από τις προηγούμενες– πιθανότατα ενός θερμοπυρηνικού όπλου δύο βαθμίδων –σχάσης και σύντηξης/ σχάσης– σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, είτε όπλου ενισχυμένης σχάσης (boosted fission). Οι ίδιες υπηρεσίες θεωρούν πως η Β. Κορέα είναι πλήρως ικανή να κατασκευάσει μια συμπαγή πυρηνική πολεμική κεφαλή για τοποθέτηση στα Διηπειρωτικά Βαλλιστικά Βλήματα (ICBM) Hwasong-14 και στα Βαλλιστικά Βλήματα Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (IRBM) Hwasong-12, πειστικές δοκιμές των οποίων πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2017. Έτσι η Πιονγκγιάνγκ θεωρείται πλέον πως απειλεί με πυρηνικά όπλα τις ηπειρωτικές ΗΠΑ, θέτοντας κρίσιμα διλήμματα τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις πρωτεύουσες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και της Κίνας και της Ρωσίας.

Μετά την πραγματοποίηση της δοκιμής το επίσημο Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA) διένειμε μια ανακοίνωση τεχνικού περιεχομένου από το Ίδρυμα Πυρηνικών Όπλων της της Β. Κορέας «για την τέλεια επιτυχία της δοκιμής μιας βόμβας υδρογόνου για ICBM», με σκοπό την επίδειξη εξειδικευμένων γνώσεων σχεδίασης θερμοπυρηνικών όπλων και συγκεκριμένα της αποκαλούμενης διαμόρφωσης δύο βαθμίδων Τέλερ-Ούλαμ.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θερμοπυρηνικών όπλων της Β. Κορέας στο τεύχος Οκτωβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...