«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Σενάρια Πολέμου στην Κορέα – Πυροβολικό, εφοδιασμός & μεταφορές στο προσκήνιο

3 Νοεμβρίου 2017

Το πυροβολικό της Β. Κορέας εκτελεί συχνά μαζικές ασκήσεις βολών, σε μια εκστρατεία εκφοβισμού της Ν. Κορέας. Εδώ αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ1989 Koksan των 170mm εκτελούν βολές στις 27 Απριλίου 2017, ενώ πλησιέστερα διακρίνονται αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Μ1974 των 152mm. (KCNA)

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται σενάρια και προσομοιώσεις πολέμου στην Κορέα από έμπειρους απόστρατους Αμερικανούς αξιωματικούς, καθώς η ένταση διατηρείται αμείωτη. Μετά την πραγματοποίηση υπόγειας πυρηνικής δοκιμής απόδοσης 140-250kt της Πιονγκγιάνγκ, είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα δεν έπληξαν προληπτικά με συμβατικά όπλα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτό. Η απάντηση είναι πως ακόμη και μια συμβατική προληπτική επίθεση των ΗΠΑ θα σήμαινε εκατόμβη θυμάτων στη Ν. Κορέα, όπως υποδεικνύουν οι διαθέσιμες πληροφορίες για σχετικές προσομοιώσεις. Κατά πάσα πιθανότητα όμως είναι πλέον αργά για έναν προληπτικό πόλεμο. Οποιαδήποτε σύρραξη στην κορεατική χερσόνησο μπορεί να είναι εξαρχής πυρηνική, ή να κλιμακωθεί στο επίπεδο αυτό πολύ σύντομα.

Οι προσομοιώσεις ενός πολέμου στην κορεατική χερσόνησο αρχίζουν συνήθως με κάποιο περιορισμένης σημασίας επεισόδιο στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη (DMZ) μεταξύ Β. και Ν. Κορέας, ή με μια πρόκληση που εξελίσσεται σε συμβατικό πόλεμο και κατόπιν κλιμακώνεται.

Οι ανταλλαγές απειλών και προσωπικών προσβολών μεταξύ της βορειοκορεατικής ηγεσίας και του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν οδηγήσει Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές να εξετάζουν την εξέλιξη μιας υποθετικής σύρραξης. Τα σενάρια και οι προσομοιώσεις ανατρέπουν την εντύπωση πως η πυρηνική ικανότητα της Β. Κορέας θα μπορούσε να καταστραφεί με μία και μοναδική επίθεση, ή πως το καθεστώς θα αποδειχθεί εξίσου εύθραυστο με εκείνα του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ και του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη.

«Υπερβολικά πολλοί Αμερικανοί έχουν την άποψη πως θα είναι όπως η εισβολή στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, ή όπως οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη ή στη Συρία, αλλά ούτε κατά διάνοια δεν θα μοιάζει με εκείνα», δήλωσε σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ο Ρομπ Γκίβενς, απόστρατος ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) με τετραετή θητεία στην κορεατική χερσόνησο. «Υπάρχει μόνον ένας τρόπος με τον οποίο λήγει αυτός ο πόλεμος», προσέθεσε ο Γκίβενς. «Με την ήττα της Βόρειας Κορέας – αλλά με τι κόστος;»

Ο Τζέιμς Σταυρίδης, απόστρατος ναύαρχος και πρύτανης της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Φλέτσερ στο Πανεπιστήμιο Ταφτς, δήλωσε πως ο φρικτός, επίφοβος πόλεμος με τη Β. Κορέα είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Εκτίμησε μάλιστα πως η πιθανότητα μιας συμβατικής σύρραξης βρίσκεται στο 50% και ενός πυρηνικού πολέμου στο 10%. «Είμαστε πλησιέστερα σε μια πυρηνική ανταλλαγή από όσο ήμαστε οποτεδήποτε στην παγκόσμια ιστορία με μοναδική εξαίρεση την κρίση βλημάτων της Κούβας», δήλωσε ο Σταυρίδης.

Λεπτομέρειες για τα σενάρια και τις προσομοιώσεις πολέμου στην κορεατική χερσόνησο, στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...