«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Αντιβαλλιστική άμυνα εναντίον της Β. Κορέας – GMD, THAAD, PAC-3/ MSE, SM-3

3 Νοεμβρίου 2017

Η πρώτη από δύο δοκιμαστικές βολές THAAD στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. (US Army)

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζεται η παρούσα κατάσταση και οι μελλοντικές προοπτικές στην αντιβαλλιστική άμυνα, που επανήλθε στο προσκήνιο με τις επιτυχημένες δοκιμές βαλλιστικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς και θερμοπυρηνικού όπλου της Βόρειας Κορέας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2017. Παρά τις δοκιμές αυτές, ορισμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης ή ακόμη και αξιωματούχοι στις ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης της πραγματικότητας, αμφισβητώντας την ικανότητα της Β. Κορέας να επιτύχει την επαρκή σμίκρυνση ενός θερμοπυρηνικού όπλου ώστε να τοποθετηθεί σε Διηπειρωτικά Βαλλιστικά Βλήματα (ICBM) και Βαλλιστικά Βλήματα Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (IRBM), την ανάπτυξη ενός ICBM ικανού να πλήξει τον ηπειρωτικό κορμό των ΗΠΑ και την παραγωγή ενός Οχήματος Επανεισόδου (RV) στην ατμόσφαιρα που να εγγυάται την ασφαλή άφιξη μιας πυρηνικής πολεμικής κεφαλής στο υψόμετρο πυροδότησης.

Οι αρμόδιοι ανώτατοι αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων δεν συμμερίζονται τις αμφιβολίες αυτές. Στις 14 Σεπτεμβρίου ο Πτέραρχος Τζον Χάιτεν, επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης (STRATCOM) –της επιχειρησιακής διοίκησης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων– δήλωσε πως θεωρεί ζήτημα χρόνου να αποκτήσει η Β. Κορέα αξιόπιστα βλήματα με πυρηνικό οπλισμό, ικανά να πλήξουν τις ΗΠΑ, αλλά αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει πρόσθετες δοκιμές: «Δεν έχουν βάλει μαζί τα πάντα ακόμη», δήλωσε, αναφερόμενος στην κατασκευή ενός ICBM με πυρηνική πολεμική κεφαλή  ικανή να επιβιώσει από την υψηλή θερμοκρασία κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Προσέθεσε όμως πως δεν θα εκπλησσόταν εάν η Β. Κορέα έφθανε εκεί σύντομα.

Ανάλογες απόψεις εξέφρασε στις 26 Σεπτεμβρίου ο Στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ (USMC) και Προεδρεύων των Διακλαδικών Αρχηγών Επιτελείων (CJCS) σε ακρόαση στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας για την παράταση της διετούς θητείας του. Ο Ντάνφορντ δήλωσε πως είναι θέμα «πολύ σύντομου χρόνου» να αποκτήσει η Β. Κορέα την ικανότητα να πλήξει τις ΗΠΑ με πυρηνικό όπλο: «Θα πρέπει να υποθέσουμε σήμερα πως η Βόρεια Κορέα έχει εκείνη την ικανότητα και έχει τη θέληση να χρησιμοποιήσει εκείνη την ικανότητα». Προσέθεσε επίσης πως τα τελευταία εμπόδια για τα βλήματα της Β. Κορέας είναι τα RV και η σταθεροποίηση σε πτήση, αλλά «τα βλέπω εκείνα ως λύσεις μηχανικής που θα αναπτυχθούν με τον χρόνο. Είτε πρόκειται για τρεις μήνες ή έξι μήνες ή 18 μήνες, είναι σύντομα και οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε ως εάν είναι θέμα πολύ σύντομου χρόνου, προτού η Βόρεια Κορέα να έχει εκείνη την ικανότητα.»

Λεπτομέρειες για τα συστήματα αντιβαλλιστικής άμυνας των ΗΠΑ στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...