«ΕΑ&Τ» Νοεμβρίου: Από το ATACMS στο LRPF – Οι εξελίξεις στο πυροβολικό Στρατού & Πεζοναυτών των ΗΠΑ

3 Νοεμβρίου 2017

Λεπτομέρειες για τα προγράμματα του αμερικανικού πυροβολικού στο τεύχος Νοεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

Στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, παρουσιάζονται τα τρέχοντα προγράμματα ενίσχυσης για το πυροβολικό του Στρατού και του Σώματος Πεζοναυτών (USMC) των ΗΠΑ. Αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η ακρίβεια για την αποφυγή παράπλευρων απωλειών αντικατέστησε το βεληνεκές στην κορυφή των προτεραιοτήτων του πυροβολικού των χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων. Ωστόσο η πρόσφατη συμπεριφορά της Ρωσίας –με την απόσπαση και προσάρτηση της Κριμαίας, την ανοιχτή επιθετικότητα στην ανατολική Ουκρανία και τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία– επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα αναμέτρησης των ΗΠΑ με ομότιμο αντίπαλο. Κινδυνεύοντας να βρεθούν σε μειονεξία στον κρίσιμο τομέα του πυροβολικού, ο Στρατός και το USMC προωθούν πλήθος προγραμμάτων για να βελτιώσουν το βεληνεκές και την ικανότητα των διαθέσιμων όπλων. Τα προγράμματα αυτά παρουσιάζουν αυτονόητο ενδιαφέρον για το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, εξαιτίας των κοινών οπλικών συστημάτων.

Ο Στρατός των ΗΠΑ ανησυχεί πως «υστερεί σε βεληνεκές και σε όπλα στο έδαφος», σύμφωνα με τον Αρχηγό Επιτελείου Στρατηγό Μαρκ Μάιλι και λοιπά μέλη της ηγεσίας του, που χρησιμοποιούν συχνά την ίδια φράση τελευταία. Καίριο στοιχείο της εκτίμησης αυτής είναι το πυροβολικό και μάλιστα ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η Ρωσία παρατάσσει συστήματα Πολλαπλής Εκτόξευσης Ρουκετών (MRL) σημαντικά μεγαλύτερου διαμετρήματος και βεληνεκούς.

Καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής προορίζεται να αναλάβει το πρόγραμμα Πυρών Ακριβείας Μακρού Βεληνεκούς (Long-Range Precision Fires: LRPF). Το LRPF προβλέπεται να αντικαταστήσει το ATACMS και να πλήττει σταθερούς στόχους εδάφους σε μέγιστο βεληνεκές 499km.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...