«ΕΑ&Τ» Δεκεμβρίου: Οι επιλογές Τραμπ για την αντιμετώπιση της Β. Κορέας – Πυρηνικό πρώτο πλήγμα ή πυρηνική αποτροπή;

7 Δεκεμβρίου 2017

Από αριστερά το Βαλλιστικό Βλήμα Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (IRBM) Hwasong-12 και τα ICBM Hwasong-14 και Hwasong-15 της Β. Κορέας (KCNA)

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που κυκλοφορεί, εξετάζονται οι επιλογές της προεδρίας Τραμπ μετά την άρνηση της Βόρειας Κορέας να διαπραγματευθεί τον πυρηνικό αφοπλισμό της. Για την Ουάσιγκτον φαίνεται να διαμορφώνονται δύο εναλλακτικές επιλογές: αφενός η απόπειρα προληπτικής καταστροφής του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα απαιτεί την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ –έστω χαμηλής απόδοσης (yield)– και αφετέρου η άσκηση πυρηνικής αποτροπής, σε αναλογία με την πολιτική έναντι της Ρωσίας και της Κίνας.

Η Β. Κορέα απομακρύνθηκε σταδιακά από το προσκήνιο της επικαιρότητας μετά την τελευταία δοκιμή Βαλλιστικού Βλήματος Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (IRBM) Hwasong-12 στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, αλλά η πρόκληση που αντιπροσωπεύει για την παγκόσμια τάξη και ασφάλεια παραμένει αμείωτη. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε με τη νέα δοκιμή ενός πρωτοεμφανιζόμενου Διηπειρωτικού Βαλλιστικού Βλήματος (ICBM) στις 02:48 π.μ. τοπική ώρα της 29ης Νοεμβρίου 2017. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κορεατικού Κεντρικού Πρακτορείου Ειδήσεων (KCNA) της Πιονγκγιάνγκ, το Hwasong-15 μεταφέρει «υπερμεγέθη βαριά πολεμική κεφαλή» (super-large heavy warhead) ικανή να πλήξει το σύνολο των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Το βλήμα αυτό «έχει πολύ μεγαλύτερα πλεονεκτήματα στις τακτικές και τεχνολογικές προδιαγραφές του και στα τεχνικά χαρακτηριστικά από το Hwasong-14 του οποίου οι δοκιμαστικές βολές διεξήχθησαν τον Ιούλιο». Το Hwasong-15 εκτοξεύθηκε σε υπερυψωμένη τροχιά, φθάνοντας σε απόγειο 4.475km και βεληνεκές 950km με διάρκεια πτήσης 53 λεπτών. Ειδικοί επιστήμονες των ΗΠΑ υπολόγισαν πως η υιοθέτηση Τροχιάς Ελάχιστης Ενέργειας (ΜΕΤ) θα συνεπαγόταν μέγιστο βεληνεκές 13.000km, καλύπτοντας το σύνολο των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Το Hwasong-15 απέκτησε την ταξινόμηση KN-22 της κοινότητας πληροφοριών των ΗΠΑ και είναι βαρύτερο και μεγαλύτερης διαμέτρου βλήμα από το ICBM Hwasong-14 (KN-20) που πραγματοποίησε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις στις 4 και 28 Ιουλίου 2017.

Ο κίνδυνος με την απόπειρα προληπτικού πυρηνικού αφοπλισμού της Β. Κορέας είναι πως ένα ή περισσότερα ICBM μπορεί να επιβιώσουν και να εκτοξευθούν κατά των ΗΠΑ μεταφέροντας πυρηνική πολεμική κεφαλή. Η πιθανότητα επιβίωσης ICBM, IRBM και γενικά βαλλιστικών βλημάτων είναι υπαρκτή, με δεδομένη την πρακτική της Β. Κορέας να τα τοποθετεί σε φορτηγά οχήματα Μεταφοράς, Ανύψωσης ή και Εκτόξευσης (TE/ TEL) καθώς και να τα μετακινεί συχνά μεταξύ σηράγγων και υπόγειων καταφυγίων. Έτσι η επιλογή του προληπτικού πρώτου πλήγματος ενέχει το εφιαλτικό ενδεχόμενο των εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων θυμάτων στις ΗΠΑ, εκτός εάν το αντιβαλλιστικό σύστημα Άμυνας Χερσαίας βάσης Μέσης Διαδρομής (Ground-based Midcourse Defense: GMD) αποδειχθεί 100% αποτελεσματικό, όταν ούτε καν προσεγγίζει στο επίπεδο αυτό κατά τις δοκιμές του.

Λεπτομέρειες για τις επιλογές αντιμετώπισης της Β. Κορέας στο τεύχος Δεκεμβρίου της «ΕΑ&Τ» που κυκλοφορεί.

 

arowΑρχείο Ειδήσεων 2016...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2015...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2014...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2013...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2012...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2011...
arowΑρχείο Ειδήσεων 2010...