Τεύχος 94 / Νοέμβριος 2017

"Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία"

pdfarowΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ F-16 ΤΗΣ ΠΑ ΣΕ F-16V

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “PEACE XENIA V” ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ

Στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Συνεργασίας Ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας (DSCA) των ΗΠΑ αναρτήθηκε ανακοίνωση για την αποστολή ειδοποίησης προς το Κογκρέσο στις 16 του μηνός, σχετικά με την έγκριση από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών μιας δυνητικής Αλλοδαπής Στρατιωτικής Πώλησης (FMS) στην Ελλάδα, με αντικείμενο την αναβάθμιση 123 αεροσκαφών F-16 σε επίπεδο F-16V, κόστους $2.404 εκατ.

pdfarow«ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017»

ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΡΑΛΗΠΤΗ

Μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο η εθνική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2017», την οποία σχεδίασε και διεύθυνε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας. Η διαφοροποίηση εφέτος έγκειται στο γεγονός ότι το «μήνυμα» με τον συγκεκριμένο «παραλήπτη», ήταν ακόμη πιο εστιασμένο. Και για να μην μιλάμε με γρίφους, η «Παρμενίων 2017» ενσωμάτωσε και εξέλιξε στοιχεία της περσινής άσκησης, με κυριότερο την ταυτόχρονη αντιμετώπιση απειλής.

pdfarowΑΣΚΗΣΗ “ZAPAD 2017”

ΡΩΣΙΑ & ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Μεταξύ 14 και 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η στρατηγική άσκηση «Δύση 2017» (Zapad 2017) της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας, σε πεδία ασκήσεων των δύο κρατών. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας συμμετείχαν 12.700 στρατιώτες χερσαίων δυνάμεων, από τους οποίους 7.200 Λευκορώσοι και 5.500 Ρώσοι, περιλαμβανομένων 3.000 σε λευκορωσικό έδαφος.

pdfarowΑΠΟ ΤΟ ATACMS ΣΤΟ LRPF

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟΥ & ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ

Αφότου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η ακρίβεια για την αποφυγή παράπλευρων απωλειών αντικατέστησε το βεληνεκές στην κορυφή των προτεραιοτήτων του πυροβολικού των χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων. Ωστόσο η πρόσφατη συμπεριφορά της Ρωσίας επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα αναμέτρησης των ΗΠΑ με ομότιμο αντίπαλο.

pdfarowΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

ΟΤΑΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ

Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας τους προηγούμενους μήνες δεν σημαίνουν πως ο Κιμ και το καθεστώς του συμπεριφέρονται μη ορθολογικά σε συνάρτηση με το συμφέρον τους. Αντίθετα σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση της Β. Κορέας δημιουργούν ακόμη και οι προετοιμασμένες ομιλίες του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πόσο μάλλον οι αυθόρμητες δηλώσεις του προφορικά και στο Twitter!

pdfarowΑΝΤΙΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Β. ΚΟΡΕΑΣ

GMD, THAAD, PAC-3/ MSE, SM-3

Οι επιτυχημένες δοκιμές βαλλιστικών βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς και θερμοπυρηνικού όπλου της Βόρειας Κορέας μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2017, επανέφεραν στο προσκήνιο τις ικανότητες αντιβαλλιστικής άμυνας της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ. Στις επόμενες σελίδες εξετάζεται η παρούσα κατάσταση και οι μελλοντικές προοπτικές στον κρίσιμο αυτόν τομέα.

pdfarowΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Μετά την πραγματοποίηση υπόγειας πυρηνικής δοκιμής απόδοσης 140-250kt της Πιονγκγιάνγκ, είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα δεν έπληξαν προληπτικά με συμβατικά όπλα τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτό. Η απάντηση είναι πως ακόμη και μια συμβατική προληπτική επίθεση των ΗΠΑ θα σήμαινε εκατόμβη θυμάτων στη Ν. Κορέα.

 

 

arowarowarowΠατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα των παλαιοτέρων τευχών...