Τεύχος 95 / Δεκέμβριος 2017

"Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία"

pdfarowΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ “BLUE FLAG 2017”

ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Μεταξύ 1 και 16 Νοεμβρίου 2017 τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ Advanced της 335 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης (ΑΒ) του Άραξου βρέθηκαν στην ΑΒ Ουβντά του Ισραήλ, για να εκπροσωπήσουν την Πολεμική Αεροπορία στην τρίτη διοργάνωση της πολυεθνικής άσκησης “Blue Flag 2017”. Επρόκειτο για ταιριαστή επιλογή, μιας και η παλαιότερη Μοίρα της ΠΑ ιδρύθηκε στο σημερινό Ισραήλ, στην τότε Παλαιστίνη προ 76 ετών! Στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της ιστορίας του Ισραήλ συμμετείχαν 1.200 στρατιωτικοί από 8 κράτη με 80 αεροσκάφη, τα οποία πραγματοποίησαν περί τις 800 εξόδους.

pdfarowΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ

ΡΑΝΤΑΡ ΧΑΜΗΛΩΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ STEALTH

Καθώς το μαχητικό κρούσης Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO, Stealth) F-35 Lightning II αρχίζει να εισέρχεται σε υπηρεσία διεθνώς, αυξάνεται το ενδιαφέρον για τεχνολογίες αποκάλυψης του αεροσκάφους σε επαρκώς μακρά εμβέλεια για αποτελεσματική δράση εναντίον του. Μια τέτοια τεχνολογία αντιπροσωπεύουν τα ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων.

pdfarowE-2D ADVANCED HAWKEYE

UHF ΡΑΝΤΑΡ AN/APY-9 ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ STEALTH

Στο προηγούμενο άρθρο αναλύθηκαν οι ικανότητες και οι περιορισμοί των ραντάρ χαμηλών συχνοτήτων στην αντιμετώπιση αεροσκαφών Πολύ Χαμηλής Παρατηρησιμότητας (VLO, Stealth). Ραντάρ Εξαιρετικά Υψηλής Συχνότητας (UHF) ηλεκτρονικής σάρωσης χρησιμοποιεί επίσης το Ναυτικό των ΗΠΑ (USN), στο E-2D Advanced Hawkeye (AHE).

pdfarowΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΠΛΗΓΜΑ Ή ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΠΟΤΡΟΠΗ;

ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

Με δεδομένη την άρνηση του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ να διαπραγματευθεί τον πυρηνικό αφοπλισμό του, για την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να διαμορφώνονται δύο εναλλακτικές επιλογές: αφενός η απόπειρα προληπτικής καταστροφής του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας, η οποία κατά πάσα πιθανότητα απαιτεί την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ –έστω χαμηλής απόδοσης (yield)– και αφετέρου η άσκηση πυρηνικής αποτροπής.

pdfarowΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΜΟΡΦΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Οι ναυτικές δυνάμεις της Ευρώπης ναυπηγούν μια νέα γενιά φρεγατών, οι οποίες παρουσιάζουν ευρεία ποικιλία χαρακτηριστικών πλοίου και εξοπλισμού μάχης. Πρόκειται για τις γερμανικές φρεγάτες F125 και MKS-180, τις βρετανικές Τύπου 26 και Τύπου 31e, τις ιταλικές ΡΡΑ, τις γαλλικές FTI και τις ισπανικές F110.

pdfarowMIG-29 “FULCRUM”

TO «ΥΠΟΜΟΧΛΙΟ» ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ & ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Με επίσημη τελετή στην αεροπορική βάση Μπατάνιτσα του Βελιγραδίου στις 20 Οκτωβρίου 2017, παρουσία του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, παραδόθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία της Σερβίας τέσσερα μονοθέσια MiG-29 και δύο διθέσια εκπαιδευτικά MiG-29UB από τα ρωσικά πλεονάσματα. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 24 Οκτωβρίου, οι χειριστές της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας αρνήθηκαν μαζικά να πετάξουν με MiG-29.

 

 

arowarowarowΠατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα των παλαιοτέρων τευχών...