Τεύχος 88 / Μάιος 2017

"Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία"

pdfarow«ΗΝΙΟΧΟΣ» 2017

ΑΝΕΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΣΕ ΔΥΣΘΕΩΡΗΤΑ ΥΨΗ

Η φετινή άσκηση «Ηνίοχος» είναι η ρεαλιστική απόδειξη ότι ο επαγγελματισμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων σίγουρα δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους προϋπολογισμούς των Κλάδων· αν και οι εύρωστοι προϋπολογισμοί του παρελθόντος είχαν εξασφαλίσει τα μέσα και ένα ικανό πλαίσιο σύγχρονου τρόπου εκπαίδευσης. Παρότι η χώρα εδώ και τουλάχιστον μια οκταετία βρίσκεται σε μια οικονομική περιδίνηση από την οποία δεν μπορεί να βγει, η διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» ακολουθεί μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία και κυριολεκτικά έχει εκτοξευθεί.

pdfarowLEOPARD 2E ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗ ΛΕΤΤΟΝΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ X “GUZMAN EL BUENO”

Στις 15 Φεβρουαρίου 2017 το ισπανικό Υπουργείο Άμυνας και ο Στρατός Ξηράς (Ejercito de Tierra) αποφάσισαν να στείλουν έξι σύγχρονα Κύρια Άρματα Μάχης (MBT) Leopard 2E και δεκαπέντε τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Πεζικού (IFV) Pizarro II στη Λεττονία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας (Enhanced Forward Presence: EFP) του ΝΑΤΟ στα κράτη-μέλη της Βαλτικής και στην Πολωνία.

pdfarowMQ-1B PREDATOR VS HERON

ΧΡΟΝΟΜΙΣΘΩΣΗ MALE UAV ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Στις 31 Μαρτίου 2017 η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) και συγκεκριμένα το Τμήμα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων & Συμβάσεων Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΕΠΣΠΑ) της Διεύθυνσης Αμυντικών Προγραμμάτων & Κύριων Συμβάσεων (ΔΑΠΚΣ) εξέδωσε απόφαση συγκρότησης επιτροπής επιτελικής επεξεργασίας και τροποποίησης Όρων Διακρατικής Συμφωνίας για το υποπρόγραμμα «Προμήθεια ΜΕΑ κατηγορίας MALE με χρονομίσθωση».

pdfarowΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΑΦΡΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ USAF

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) εξέδωσε στις 17 Μαρτίου 2017 μια Πρόσκληση Συμμετοχής (ITP) της βιομηχανίας στην Εκτίμηση Ικανότητας Μη Αναπτυξιακών Ελαφρών Επιθετικών Μέσων (Capability Assessment of Non-Developmental Light Attack Platforms). Μέχρι 4 εταιρείες θα κληθούν για δοκιμές αεροσκαφών.

pdfarowΕΛΑΦΡΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ… ΨΕΚΑΣΤΙΚΩΝ!

Σε προηγούμενο άρθρο περιγράφηκε λεπτομερώς η Πρόσκληση Συμμετοχής (ITP) της βιομηχανίας στο πείραμα πτητικής αξιολόγησης μη αναπτυξιακών ελαφρών επιθετικών αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF). Η ΙΤΡ δεν αποκλείει ρητά την εξέταση της υποψηφιότητας αεριωθούμενων, ωστόσο το ενδιαφέρον αναμένεται να επικεντρωθεί σε οπλισμένες εκδόσεις εκπαιδευτικών αεροσκαφών με ελικοστρόβιλο κινητήρα.

pdfarowMIL MI-24 & MI-35

ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ & ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ

Το πρωτότυπο του σοβιετικού υβριδικού επιθετικού/ μεταφορικού ελικοπτέρου Mi-24 πραγματοποίησε την πρώτη πτήση του τον Σεπτέμβριο του 1969. Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το 2018 η θυγατρική «Ρωσικά Ελικόπτερα» του κρατικού ομίλου «Ρωσικές Τεχνολογίες» (Rostec) θα παραδώσει 4 ελικόπτερα της κορυφαίας εξαγωγικής έκδοσης Mi-35M στο Καζακστάν, σε μια εντυπωσιακή επίδειξη μακροβιότητας.

 

 

arowarowarowΠατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα των παλαιοτέρων τευχών...