Τεύχος 40 / Μάιος - Ιούνιος 2017

"Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία"

pdfarow«ΑΡΟΥΡΑΙΟΙ ΤΩΝ ΤΟΥΝΕΛ»

Ο ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ TOY ΒΙΕΤΝΑΜ

Μια σημαντικότατη πτυχή του «πόλεμος του Βιετνάμ» δεν εκτυλίχθηκε ούτε στα έλη, ούτε στην πυκνή βλάστηση, ούτε στα περίχωρα της Σαϊγκόν αλλά αρκετά μέτρα κάτω από τη γη. Ήταν ο λεγόμενος «πόλεμος των τούνελ», ο οποίος αποτέλεσε μια ιδιάζουσα πτυχή των συγκρούσεων στην Νοτιοανατολική Ασία. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, οδήγησαν τις Δυτικές δυνάμεις, στη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων, που έμειναν γνωστές ως «οι αρουραίοι των τούνελ».

pdfarowΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ

ΤΑ «ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

Ο όγκος και η τρομερή όψη των ελεφάντων δεν διέφυγαν της προσοχής των στρατηγιστών της Αρχαιότητας, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα χαρακτηριστικά τους, για να διασπούν τις παρατάξεις των αντιπάλων τους και να προκαλούν τρόμο και πανικό στις γραμμές του.

pdfarowΦΩΚΛΑΝΤ 1982

Η ΑΕΡΟΝΑΥΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ

Μια υποθετική εξέλιξη του πραγματικού όμως σχεδίου του Ναυτικού της Αργεντινής με αντικείμενο την προσβολή του Βρετανικού Στόλου και κύριο στόχο την εξουδετέρωση των αεροπλανοφόρων, που θεωρούνταν βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του βρετανικού σχεδίου ανακατάληψης των νήσων Φώκλαντ.

pdfarowΑ' & Β' ΜΙΘΡΙΔΑΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ

Ο βασιλιάς τού Πόντου Μιθριδάτης ΣΤ’ Ευπάτωρ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις εσωτερικές συγκρούσεις τών Ρωμαίων για να επεκτείνει την εδαφική επικράτεια τού βασιλείου του.

pdfarowΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΩΣ ΤΟΝ Α’ ΠΠ

ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Μετά την λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι νικητές Σύμμαχοι επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια ανάλυσης της απόδοσης του Γερμανικού Στρατού σε σχέση με τους δικούς τους. Κατά την διαδικασία αυτή, κατέληξαν στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι οι γερμανικοί σχηματισμοί στο σύνολό τους παρουσίαζαν μια ανώτερη απόδοση, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους συμμαχικούς, της τάξεως του 20%.

pdfarowDOUGLAS A-4 SKYHAWK

Η εισαγωγή της αεριώθησης στο χώρο της πολεμικής αεροπορίας, μετά το Β΄ ΠΠ, σε συνδυασμό με το ψυχροπολεμικό κλίμα της δεκαετίας του 1950, οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη αεριωθούμενων πολεμικών αεροσκαφών.

 

 

arowarowarowΠατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα των παλαιοτέρων τευχών...