Τεύχος 42 / Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2017

"Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία"

pdfarowΓΡΑΝΙΚΟΣ

Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ

Η μάχη του Γρανικού αποκάλυψε την τακτική ευφυία του Αλέξανδρου αλλά και τον ριψοκίνδυνο χαρακτήρα του νεαρού Μακεδόνα βασιλιά, που πάντα θα έπαιζε το κεφάλι του στην πρώτη γραμμή, αδιαφορώντας για την ζωή του, μια παράμετρος που απεδείχθη «στρατηγική ποιότητα» στην μακρόχρονη εκστρατεία του μέχρι τα βάθη της Ασίας.

pdfarowΚΑΡΧΗΔΟΝΙΑΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Μια εις βάθος ανάλυση της επίδρασης της ναυτικής ισχύος στην μακροχρόνια πάλη για κυριαρχία στην Μεσόγειο μεταξύ της Ρώμης και της Καρχηδόνας.

pdfarowENGLISH ELECTRIC LIGHTNING

ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΓΕΝΕΑΣ

Το δόγμα του ψυχρού πολέμου, και η δυνητική απειλή των βομβαρδιστικών που μετέφεραν πυρηνικά όπλα, οδήγησε παγκοσμίως όλους τους μεγάλους κατασκευαστές στην εξέλιξη εξειδικευμένων μαχητικών αεροσκαφών, με κύρια αποστολή την αναχαίτιση βομβαρδιστικών σε μεγάλο ύψος.

pdfarowΕΛΙΚΟΦΟΡΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΖΕΤ

Τα ελικοφόρα αεροσκάφη μπορεί να έπαψαν να αποτελούν όπλα αεροπορικής ισχύος, αλλά και ακόμη μετά τον Β’ ΠΠ, στην εποχή των τζετ, παρέμειναν πολύτιμα μέσα καταπολέμησης ανταρτών, ενώ σήμερα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή καταδιώκοντας ισλαμιστές τρομοκράτες και αντάρτες.

pdfarowΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΣΑΣ (1862)

Ο ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΔΑΥΙΔ ΝΙΚΑ ΤΟΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΓΟΛΙΑΘ

Η ναυμαχία μεταξύ του Αυστριακού ναυτικού και του Ιταλικού ναυτικού έκρινε την κυριαρχία στην Αδριατική Θάλασσα, ενώ απετέλεσε την πρώτη ναυμαχία με σιδηρόφρακτα πλοία και την τελευταία όπου το έμβολο χρησιμοποιήθηκε για εμβολισμό πλοίων.

pdfarowΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣΑ ΛΕΗΛΑΤΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ (1537)

Στα τέλη Αυγούστου 1537, κατά την διάρκεια τών επιχειρήσεων, που οργάνωσε ο σουλτάνος Σουλεϊμάν Α’ για την εκδίωξη τών Ενετών από τις ελληνικές θάλασσες, η Κέρκυρα έμελε να υποστεί τις συνέπειες τής καταστρεπτικής επιδρομής τών Οθωμανών υπό τον Μπαρμπαρόσα.

pdfarowΚΑΤΑΦΥΓΙΟ «ΣΧΟΛΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ»

Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, με αποστολή την «παραγωγή» αξιωματικών προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού.

 

 

arowarowarowΠατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα των παλαιοτέρων τευχών...