Τεύχος 41 / Ιούλιος - Αύγουστος 2017

"Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία"

pdfarow«ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ ΤΡΟΧΟΙ»

ΤΟ ΙΠΠΗΛΑΤΟ ΑΡΜΑ ΜΑΧΗΣ - ΕΞΕΛΙΞΗ, ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ

Ο συνδυασμός της εξημέρωσης των ζώων από τον άνθρωπο και η ανακάλυψη του τροχού δημιούργησε ένα πολεμικό μέσο που θα διαμόρφωνε την μορφή του πολέμου σε όλη την διάρκεια της Εποχής του Χαλκού, ενώ θα παρέμενε ένα πολύτιμο μέσο υποστήριξης και την Εποχή του Σιδήρου: το πολεμικό άρμα.

pdfarowΙΝΔΟΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΕΣ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ

ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1971

Ο Ινδοπακιστανικός πόλεμος του 1971, ξεκίνησε με αφορμή τον πόλεμο ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές, το γνωστό τότε και ως Ανατολικό Πακιστάν. Η ινδική υποστήριξη προς το κίνημα ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές αποτέλεσε την γενεσιουργό αιτία εκείνης της σύγκρουσης, που αποτέλεσε συνέχεια του προηγούμενου πολέμου του 1965 ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν.

pdfarowF-1 MIRAGE

ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά μαχητικά αυτής της γενιάς είναι το Mirage F-1, ένα γαλλικό μαχητικό, το οποίο είχε συμμετοχή σε αρκετές πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις. Το μαχητικό αυτό έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή σελίδα στις τάξεις τις Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (στο εξής ΠΑ), σηκώνοντας μεγάλο βάρος του ακήρυχτου πολέμου στο Αιγαίο για 28 χρόνια.

pdfarowΕΔΕΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΣ

Η εθνική αντίσταση του ΕΔΕΣ – ΕΟΕΑ, του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα, έχει μείνει γνωστή για την άμεση συμμετοχή στα σαμποτάζ του Γοργοποτάμου, της επιχείρησης “Animals” και της επιχείρησης «Κιβωτός του Νώε» καθώς και για τις εμφύλιες συγκρούσεις με τον ΕΛΑΣ.

pdfarowΟ ΜΙΧΑΗΛ ΧΩΝΙΑΤΗΣ

ΚΑΙ Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ

Ο Μιχαήλ Χωνιάτης καταγόταν από τις Χώνες τής Φρυγίας. Έλαβε εξαιρετική μόρφωση και το 1182 εξελέγη Μητροπολίτης Αθηνών, το ένδοξο παρελθόν τών οποίων λάτρευε. Με όλες του τις δυνάμεις υπερασπίστηκε το ποίμνιό του από τις καταχρήσεις τών εκπροσώπων τού δημοσίου, αξίωσε την μείωση τής φορολογίας τής επαρχίας του, ενδιαφέρθηκε για την μόρφωση τού ενοριακού κλήρου και προσπάθησε να ενισχύσει την πνευματική ζωή τού λαού.

pdfarowΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗ

Το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στην Δραπετσώνα, κατασκευάστηκε το 1911. Σύντομα κατέληξε να καλύπτει ένα υπολογίσιμο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, γεγονός που θα το κατέτασσε σε στόχο-προτεραιότητας για τις αεροπορικές δυνάμεις του αντιπάλου σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο.

 

 

arowarowarowΠατήστε εδώ για να δείτε τα περιεχόμενα των παλαιοτέρων τευχών...