ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Τόμος Α': Χώρες πρώην Ανατολικού Συνασπισμού

Συγγραφέας: Γιάννης Νικήτας

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

"Μονογραφία"

 

Η ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ φιλοδοξεί να προσφέρει γνώση για τις μονάδες ειδικών επιχειρήσεων όλων των χωρών του Κόσμου, και ιδιαίτερα των χωρών που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή πέριξ αυτής καθώς και των χωρών που πρωταγωνιστούν στον λεγόμενο Παγκόσμιο Πόλεμο Κατά της Τρομοκρατίας. Οι Ειδικές Δυνάμεις στην αρχή του 21ου αιώνα αποτελούν τα κύρια όργανα εφαρμογής της εξωτερικής πολιτικής των παλαιών και νέων «μεγάλων δυνάμεων» υπό την συμβατική αλλά και την ασυμμετρική έννοια, και είναι αυτές που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου αποκτώντας σημασία ανάλογη των αεροναυτικών δυνάμεων και των πυρηνικών οπλοστασίων του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα στον παγκόσμιο πόλεμο των «φαντασμάτων» της Τρομοκρατίας, των ανταρτικών κινημάτων και των εγκληματικών οργανώσεων, οι Ειδικές Δυνάμεις είναι αυτές που προσφέρουν άμυνα και ασφάλεια έναντι όλων των σύγχρονων απειλών στο περιβάλλον της παγκοσμιοποιούμενης ανθρωπότητας.

 

 

ΑΛΒΑΝΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΡΟΑΤΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕΡΒΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΛΟΒΕΝΙΑ
ΕΣΘΟΝΙΑ ΛΕΤΟΝΙΑ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΠΟΛΩΝΙΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ OYKΡΑΝΙΑ

 


 

Ενεργειακή Ασφάλεια & Ελλάδα
Γεω-Ενέργεια: Μια νέα θεώρηση του κόσμου

Συγγραφείς: Ιωάννης Βιδάκης, Γεώργιος Μπάλτος

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

 

"Μονογραφία"

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ,
MIDDLE EAST NEW ORDER - MIDDLE EAST NEW AGE

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο η διαμόρφωση του χάρτη της Μέσης Ανατολής και η διευθέτηση των συναφών θεμάτων προκλήθηκε από τα γεωπολιτικά, αλλά κυρίως από τα γεωενεργειακά συμφέροντα της τότε κοσμοκράτειρας Μ. Βρετανίας. Η έλλειψη εγχώριων πηγών πετρελαίου και η άμεση κάλυψή τους αποτέλεσε την κύρια επιδίωξη της αυτοκρατορίας. Το όλο ζήτημα «τακτοποιήθηκε» βαθμιαία, μετά από μια μακρά, χρονοβόρα αλλά και επίμονη προσπάθεια του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας παράλληλα συγκεκριμένες πολιτικές, αντικρουόμενες μεταξύ τους, σε ορισμένο βαθμό, εναντίον εχθρών και συμμάχων. Τα προβλήματα ουσιαστικά δεν επιλύθηκαν – αργότερα, σταδιακά θα εμφανίζονταν με νέες μορφές.

Την τωρινή περίοδο, ενενήντα έτη μετά τoν πρώτo διακανονισμό, βιώνουμε μια μεταβατική φάση αναδιάταξης της διεθνούς κατανομής ισχύος στη Μέση Ανατολή, και την επανα-οριοθέτηση του χάρτη της περιοχής. Βασική αιτία και πάλι αποτελούν οι ενεργειακοί πόροι της, καθώς οι σύγχρονοι γεωενεργειακοί παίκτες στην περιοχή επιχειρούν να αποκομίσουν οφέλη, τρέχοντα και μελλοντικά, δρώντας εναντίον των άλλων μεγάλων δυνάμεων.

Ο Ελληνισμός (Ελλάδα και Κύπρος) βρίσκεται και αυτός στον «κυκλώνα» της περιφερειακής ανακατανομής κυριαρχίας στο «γεωενεργειακό σύμπλοκο» της γειτονικής του Μέσης Ανατολής, όσο και αν και δεν είναι φανερό με μια πρώτη θεώρηση: αν και τα δυο κράτη αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλές αναλύσεις συμπίπτουν με θεωρίες συνομωσίας και υποθέσεις εργασίας ότι έχει μεθοδευτεί (αν δεν σχεδιάστηκε) συστηματικά, επιτήδεια και εύστοχα η γεωενεργειακή αξιοποίηση της οικονομικής τους κρίσης...

 

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1: Ενεργειακοί Πόροι & Ενεργειακή Ασφάλεια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2: Εισαγωγή στην Ενεργειακή Ασφάλεια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: Από τον Ψυχρό Πόλεμο στον Ψυχρό Ενεργειακό Πόλεμο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4: Η Ελληνική Γεωενεργειακή Πολιτική - Αγωγοί Ελληνικού Ενδιαφέροντος

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α΄: Παγκόσμια Μεγέθη Ενέργειας

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β΄: Πίνακες Αγωγών στην Ανατολική Μεσόγειο

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

 


 

Ρωσικά Όπλα Ειδικών Δυνάμεων

Συγγραφέας: Σταύρος Γκιζελής

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

"Μονογραφία"

Η παρούσα μονογραφία ασχολείται με ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ρωσική αμυντική βιομηχανία στον χώρο της εξέλιξης και κατασκευής φορητού οπλισμού, ο οποίος απευθύνεται σε μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. Μέσα από τις σελίδες της θα γνωρίσετε αναλυτικά μοντέλα φορητών όπλων, τα οποία έως σήμερα καλύπτονταν από ένα πέπλο μυστικότητας καθώς προορίζονταν για τις ρωσικές ειδικές ομάδες δράσης. Αφήσαμε εκτός περιγραφής τα κλασσικά και πασίγνωστα τυφέκια και αραβίδες της σειράς ΑΚ-47 και ΑΚ-74, καθώς και τα τυφέκια της σειράς ΑΚ-101, τα οποία φυσικά χρησιμοποιούνται από ειδικές αλλά και συμβατικές δυνάμεις. Περιοριστήκαμε σε απολύτως ειδικά όπλα, κατάλληλα όχι μόνο για καταδρομικές αλλά και για μυστικές και παραστρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η ρωσική οπλοβιομηχανία έχει αναπτύξει μια μεγάλη ποικιλία όπλων για τις ανάγκες των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων που στην Ρωσία χαρακτηρίζονται με τον γενικό τίτλο: “Spetsnaz” («δυνάμεις ειδικού σκοπού»). Βασιζόμενη στην παράδοση που κληρονόμησε από την πρώην Σοβιετική Ένωση, η σημερινή Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει ειδικά όπλα για ειδικές ανάγκες, ανταποκρινόμενη σε απαιτήσεις τόσο των κλασσικών μονάδων καταδρομών, αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών του Ρωσικού Στρατού και Ναυτικού, όσο και στις απαιτήσεις των μονάδων ειδικών αποστολών της πανίσχυρης στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU και του κρίσιμου για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας Υπουργείου Εσωτερικών (MVD).

 

ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΑ

KEDR/KLIN PP-90 M PP-90 M1 PP-2000 ΑΕΚ-919Κ ΑΕΚ-918G
PP-19 BIZON-2 BIZON-2-03 PP-19-01 VITYAZ SR-2M

ΤΥΦΕΚΙΑ

A-91M 9Α-91 SR-3M OTS-14-4A GROZA-4

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΤΥΦΕΚΙΑ

ΑPS ASM-DT ADS

ΤΥΦΕΚΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΚΟΠΕΥΤΗ

SVU-AS VSS AS Val VSK-94 VYKHLOP

ΠΟΛΥΒΟΛΑ

PECHENEG ΑΕΚ-999 BARSUK

ΒΟΜΒΙΔΟΒΟΛΑ

ΕΙΔΙΚΕΣ ΒΟΜΒΙΔΕΣ RG-6

ΡΟΥΚΕΤΕΣ/ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΑ

RPG-32 HASHIM RPG - 26 RPG-27 TAVOLGA RPG-28 RSHG-1 TAVOLGA-1 RSHG-2 RMG RPO PDM-A SHMEL-M

 

 


 

SEAL: Κομμάντος του βουνού & της πόλης

Συγγραφέας: Δημήτρης Πατσουλές

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

"Μονογραφία"

Η μονογραφία «SEAL: ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ & ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ» παρουσιάζει τις επιχειρήσεις της επίλεκτης μονάδας SEAL (Sea Air Land) του Αμερικανικού Ναυτικού στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, από το 2001 που άρχισε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μέχρι σήμερα. Η ιδιαιτερότητα της μονογραφίας ταυτίζεται με την ιδιαιτερότητα του αντικειμένου της, δηλαδή ασχολείται με ειδικές επιχειρήσεις σε ορεινό και αστικό περιβάλλον που διεξήχθησαν από μια μονάδα που κανονικά έπρεπε να βρίσκεται στην θάλασσα, στον βυθό και τις ακτές της υδρογείου. Ωστόσο, οι Αμερικανοί βατραχάνθρωποι βρέθηκαν σε υψόμετρα χιλιάδων ποδών στις παρυφές των Ιμαλαΐων να πολεμούν αντάρτες στο Αφγανιστάν και στις πόλεις του Ιράκ να πολεμούν πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκτός αποστολής; Ίσως τυπικά, αλλά η περίφημη ευελιξία, επιθετικότητα και προσαρμοστικότητα των SEAL τους οδήγησε στην διεξαγωγή επιτυχημένων αποστολών, που απετέλεσαν τον πυρήνα της στρατηγικής των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες. Τα στοιχεία στην μονογραφία προέρχονται από προσωπικές μαρτυρίες των SEAL που πολέμησαν και εκτέθηκαν σε σχετικά βιβλία, από επίσημες πηγές του Πενταγώνου και από την ειδησεογραφία, με ανάλυση όπου χρειαζόταν. Οι πληροφορίες της μονογραφίας αποτελούν πηγή συμπερασμάτων και διδαγμάτων για ειδικές επιχειρήσεις σε Ορεινό και Αστικό Πόλεμο στα πλαίσια αντιανταρτικών/ αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, που όμως έχουν εφαρμογές, άλλες επί των βασικών αρχών και άλλες σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, για ειδικές αποστολές σε κάθε είδους περιβάλλον και τύπου πολέμου.

 

arowΚΕΦΑΛΑΙΟ-1: Η ΜΟΙΡΑ SEAL. ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ “NAVAL SPECIAL WARFARE 21”

Στο πρώτο κεφάλαιο της μονογραφίας περιγράφεται η οργανωτική μορφή με την οποία οι SEAL πηγαίνουν στον πόλεμο. Πρόκειται για μια οργάνωση που μετατρέπει τις Ομάδες SEAL σε Μοίρες SEAL, με τις δεύτερες να αποτελούν ολοκληρωμένες μονάδες εκστρατείες ειδικών επιχειρήσεων, αποτελούμενες από Ομάδες “Shooter”, ειδικούς πυροτεχνουργούς (EOD), ειδικούς στις Πληροφορίες HUMINT (Human Intelligence), ομάδες «μαύρων επιχειρήσεων», ειδικούς στις Επικοινωνίες και ειδικά ναυτικά μέσα (σκάφη και μίνι υποβρύχια). Με αυτή την μορφή, οι SEAL σήμερα πολεμούν στα διάφορα θέατρα ειδικού πολέμου ανά τον κόσμο, και είναι βασικό να το γνωρίζουμε, για να αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο λειτουργίας και δράσης των μονάδων SEAL.

arowΚΕΦΑΛΑΙΟ-2: ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ. ΟΙ SEAL ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η συνολική δράση των SEAL στο Αφγανιστάν από το 2001 μέχρι σήμερα. Το κεφάλαιο χωρίζεται σε επιμέρους ενότητες που είναι:

 • ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΝΤΑΧΑΡ: Είναι η πρώτη αποστολή των SEAL στο Αφγανιστάν, η οποία αφορούσε την αναγνώριση και ασφάλιση ενός αεροδρομίου, ώστε να προσγειωθεί μια αερομεταφερόμενη δύναμη Πεζοναυτών, η πρώτη τακτική αμερικανική δύναμη στο Αφγανιστάν.
 • ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΤΗΣ ΖΑΟΥΑΡ ΚΙΛΙ: Περιγράφεται η ανακάλυψη από τους SEAL των τεράστιων δικτύων σπηλαίων στην Κοιλάδα Ζαουάρ Κίλι, στα οποία οι Ταλιμπάν είχαν αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες οπλισμού και βαρέων όπλων.
 • Η «ΡΑΧΗ ΡΟΜΠΕΡΤΣ»: Περιγράφεται ο ρόλος των SEAL στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις της Κοιλάδας Σαχικότ και της τραγικής περίπτωσης του SEAL Νέιλ Ρόμπερτς, που έπεσε από το Chinook και εκτελέστηκε από τους Ταλιμπάν.
 • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «REDWING”: Η εκπληκτική ιστορία επιβίωσης και διάσωσης του SEAL Μάρκους Λουτρέλ, μοναδικού επιζώντα μιας αναγνωριστικής περιπόλου SEAL στο Αφγανιστάν.
 • ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ: Περιγράφονται οι αποστολές και οι τακτικές που χρησιμοποιούν οι SEAL μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, με σημαντικά επεισόδια ως παραδείγματα.

arowΚΕΦΑΛΑΙΟ-3: Η ΝΥΚΤΑ ΤΩΝ SEAL. ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι επιχειρήσεις των SEAL κατά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Συγκεκριμένα, αναλύονται η αμφίβια επίθεση στους τερματικούς σταθμούς φόρτωσης πετρελαίου στην Χερσόνησο Αλ Φάου, η κατάληψη με εναέρια έφοδο των αντλιοστασίων καθώς και η κατάληψη του υδροηλεκτρικού φράγματος Μουκαραγίν.

arowΚΕΦΑΛΑΙΟ-4: ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΟΙ SEAL ΣΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΕΩΝ

Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται οι αποστολές και οι μάχες των SEAL στις πόλεις του Ιράκ εναντίον της Ιρακινής αντίστασης, της ιρακινής Αλ Κάιντα και των διαφόρων ισλαμικών πολιτοφυλακών. Αναλύεται η οργάνωση των Δυνάμεων Κρούσης των SEAL, οι τακτικές τους και οι μάχες σώμα με σώμα που έδωσαν με εκατοντάδες μέλη της αντίστασης μέσα σε αστικές περιοχές.

 


 

Ελληνική Αεροπορία
Μέση Ανατολή και Ιταλία 1941 – 1944

Συγγραφέας: Χαρίτων Χαρούσης

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΜΑΧΕΣ & ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ»

 

"Μονογραφία"Επί τέσσερα σχεδόν χρόνια, οι Έλληνες Αεροπόροι πολέμησαν σε όλη τη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και την Ελλάδα. Η τιμή που τους πρέπει είναι απεριόριστη, καθώς αφιερώθηκαν στο καθήκον ως άνθρωποι χωρίς πατρίδα, σε έναν άγνωστο και αδυσώπητο πόλεμο. Η πατρίδα που δεν υπήρχε πια ζούσε μόνο στις καρδιές τους. Δεν πολέμησαν για επιβίωση, ούτε καν για την προστασία των ήδη κατακτημένων «βωμών και εστιών» τους. Πολέμησαν για να τις πάρουν πίσω και το πέτυχαν με δόξα και τιμή. Οι καρδιές του Καμπέρου και του Μωραϊτίνη μπορούσαν να φωλιάσουν και πάλι στη γαλήνη του ελληνικού ουρανού και του Αιγαίου, εκεί που το γαλάζιο σμίγει αιώνες τώρα σε αναρίθμητες αποχρώσεις, θυμίζοντας σε κάθε αυτόκλητο επισκέπτη τις ιστορικές του καταβολές.

Χαρίτων Χαρούσης

 

arowΚεφάλαιο 1: Γεωπολιτικό σκηνικό & ιστορική αναδρομή

arowΚεφάλαιο 2: Οι πρώτες προσπάθειες αναδιοργάνωσης της ΕΒΑ

arowΚεφάλαιο 3: Τα αεροσκάφη της ΕΒΑ (1941-44)

arowΚεφάλαιο 4: Η 13η Μοίρα στη Β. Αφρική

arowΚεφάλαιο 5: Η 335η Μοίρα στη Β. Αφρική

arowΚεφάλαιο 6: Η 336η Μοίρα στη Β. Αφρική

arowΚεφάλαιο 7: Οι αποστολές στην Κρήτη

arowΚεφάλαιο 8: Επιχειρησιακή δράση των Ελληνικών Μοιρών στην Ιταλία

arowΚεφάλαιο 9: Συμπεράσματα και απολογισμός

arowΚεφάλαιο 10: Βιβλιογραφία – Πηγές

 


 

ΑΟΖ & Υφαλοκρηπίδα   ▶ Μύθος και πραγματικότητα

Συγγραφέας: Ευάγγελος Α. Παγώτσης

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ»

 

"Μονογραφία"

Η ελληνική δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) βρίσκεται στο προσκήνιο της επικαιρότητας από τις αρχές του 2011, αποτέλεσε μάλιστα αντικείμενο πολιτικών διακηρύξεων στις εκλογές του 2012. Παρά την πληθώρα δημοσιευμάτων στα μέσα ενημέρωσης, αναρτήσεων στο Διαδίκτυο και τηλεοπτικών εκπομπών, κυριαρχούν στο ζήτημα αυτό η ημιμάθεια, οι ευσεβείς πόθοι, η υπεραπλούστευση. Στην καλύτερη περίπτωση, ο σχετικός λόγος των δημοσίων προσώπων στηρίζεται στην επιφανειακή ανάγνωση –με συνέπεια την πλήρη παρανόηση– ορισμένων μόνον άρθρων και παραγράφων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (United Nations Convention on the Law of the Sea: UNCLOS) του 1982, με παράλληλη σιωπηρή άρνηση των υπόλοιπων συναφών διατάξεων.

Η άρνηση είναι ακόμη εντονότερη σχετικά με την ογκώδη νομολογία περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών κυριαρχικών δικαιωμάτων –της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ– η οποία συσσωρεύεται από τα μόνιμα διεθνή δικαστήρια, καθώς και από διαιτητικά δικαστήρια τα οποία συγκροτούνται για να επιληφθούν μιας συγκεκριμένης υπόθεσης. Κυρίαρχη θέση μεταξύ τους κατέχει το Διεθνές Δικαστήριο (International Court of Justice: ICJ) των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα στο Ανάκτορο Ειρήνης της Χάγης.

Η ανατροπή της αντίληψης αυτής και η αποκατάσταση της πραγματικότητας για τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η ομολογουμένως μεγαλεπήβολη φιλοδοξία της μονογραφίας αυτής, η οποία συντάχθηκε χωρίς τις ειδικές γνώσεις του νομικού επιστήμονα και μάλιστα του εξειδικευμένου στο δίκαιο της θάλασσας, αλλά με την ερευνητική διάθεση και την υποχρέωση του δημοσιογράφου για ακριβή και πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών.

Ευάγγελος Α. Παγώτσης

arowΕΙΣΑΓΩΓΗ

arowΚεφάλαιο 1: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΝΗΣΙΩΝ & ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ

arowΚεφάλαιο 2: ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

arowΚεφάλαιο 3: ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

arowΚεφάλαιο 4: ΚΥΠΡΟΣ

arowΕΠΙΛΟΓΟΣ

arowΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

 


 

 

ΣΟΥΓΙΑΔΕΣ & Τακτικά Πολυεργαλεία

Συγγραφέας: Σταύρος Γκιζελής

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

"Μονογραφία"

«Για την έλλειψη ενός καρφιού χάθηκε ένα πέταλο.
Για την έλλειψη ενός πέταλου χάθηκε το άλογο.
Για την έλλειψη ενός αλόγου χάθηκε ο αναβάτης.
Για την έλλειψη ενός αναβάτη χάθηκε το μήνυμα.
Για την έλλειψη ενός μηνύματος χάθηκε η μάχη.
Για την έλλειψη μιας μάχης χάθηκε το βασίλειο.
Και όλα αυτά για την έλλειψη ενός καρφιού».

(“For want of a nail”)

 

Το Δυτικό μεσαιωνικό ρητό αναφέρεται βασικά στην σημασία της Διοικητικής Μέριμνας στον πόλεμο, ταυτόχρονα όμως δηλώνει την σημασία των μικρών πραγμάτων και γενικά των μικρών ενεργειών, που αν και ασήμαντες μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία πολύ σημαντικών καταστάσεων. Οι σουγιάδες και τα πολυεργαλεία συγκριτικά με τα όπλα ενός στρατού είναι ασήμαντο υλικό, αλλά έχει αποδειχθεί ότι λύνουν με πρόχειρο τρόπο σημαντικά προβλήματα τόσο του στρατιώτη όσο και των μηχανημάτων που λειτουργεί, ενώ έχουν εφαρμογές σε μύριες εργασίες στο πεδίο της μάχης. Στην μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ» που κρατάτε στα χέρια σας θα περιγράψουμε την ιστορική εξέλιξη του πολυεργαλείου/ πολυσουγιά, θα εξετάσουμε την χρήση του στον πόλεμο και φυσικά θα παρουσιάσουμε από κοντά τα καλύτερα δείγματά τους.

Φυσικά, τα πολυεργαλεία και οι πολυσουγιάδες δεν περιορίζονται μόνον σε στρατιωτική χρήση, αλλά αποτελούν χρησιμότατα φορητά και συμπαγή εργαλεία για τον άνθρωπο της υπαίθρου, τον εκδρομέα, τον κυνηγό, τον αυτοκινητιστή, τον τεχνίτη αλλά και τον καθημερινό άνθρωπο που θέλει να έχει μια εργαλειοθήκη στην τσέπη του, τόσο για να εκτελείαπλές αλλά σημαντικές εργασίες, όσο και για να ανταποκριθεί σε έκτατες ανάγκες. Επομένως, η μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ» απευθύνεται σε ένα ευρύτατο κοινό, από τον επαγγελματία στρατιωτικό και αστυνομικό, πυροσβέστη και διασώστη, μέχρι τον ορειβάτη, τον εκδρομέα, τον οδηγό αγώνων ράλι στην ύπαιθρο αλλά και τον απλό νοικοκύρη, που μαστορεύει στο σπίτι ή το εξοχικό του και θέλει κάτι απλό που θα τον εξυπηρετεί σε πολλές δουλειές.

Σταύρος Γκιζελής

 

arowΕΙΣΑΓΩΓΗ arow ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΙΣΜΟΙ arow ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ arow ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ arow ΠΟΛΥΣΟΥΓΙΑΣ arow ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ arow ΤΑΚΤΙΚΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ OI ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ & ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΟΥΣ (LEATHERMAN-VICTORINOX-WENGER-SOG) arow ΤΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΑ LEATHERMAN ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΗ arow LEATHERMAN ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ arow LEATHERMAN WAVE arow LEATHERMAN CRUNCH arow VICTORINOX RESCUE TOOL
arow VICTORINOX SWISS TOOL arow VICTORINOX SPIRIT EOD TOOL Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ arow WENGER SWISS GRIP arow SOG POWER LOCK arow POCKET POWER PLIER arow SOG TOOLCLIP arow MICRO TOOLCLIP arow SOG - TOOL LOGIC SL-3 arow SLPRO - SILVER arow ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΣΟΥΓΙΑΔΩΝ arow «ΜΑΧΑΙΡΙ» ΓΑΛΛΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ arow ΜΑΧΑΙΡΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥ/ΕΛΒΕΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ arow ΜΑΧΑΙΡΙ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ arow ΜΑΧΑΙΡΙ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΩΝ - EICKHORN SOLINGEN LL80 arow CAMILLUS “DEMO KNIFE” arow ΜΑΧΑΙΡΙ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ arow ΜΑΧΑΙΡΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ arow TO ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΟΝ ΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
arow ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΩΝ & ΠΟΛΥΣΟΥΓΙΑΔΩΝ arow O ΣΟΥΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

 


 

 

 

ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ

Συγγραφέας: Σταύρος Γκιζελής

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

"Μονογραφία"

Ο τίτλος της Μονογραφίας που κρατάτε στα χέρια σας πιστεύω ότι απαιτεί μία μικρή «εξήγηση».

Με τον όρο «τακτικά μαχαίρια» εννοώ όλα εκείνα τα εργαλεία κοπής, τα οποία εκ σχεδιασμού και κατασκευής είναι κατάλληλα για να βοηθήσουν τον κάτοχό τους να επιβιώσει σε περίπτωση εμπλοκής σε μάχη ή σε μία κατάσταση ανάγκης, όπως για παράδειγμα ένα σοβαρό ατύχημα, που απαιτεί απεγκλωβισμό από ένα όχημα ή την φυσική επιβίωση μετά από ναυάγιο. Βέβαια, συνηθίζεται να λέγεται ότι «δεν υπάρχουν τακτικά μαχαίρια αλλά τακτικά μυαλά». Θα συμφωνήσω απόλυτα με την άποψη αυτή, καθώς πιστεύω ότι ακόμα και ένας ταπεινός σουγιάς DOUK-DOUK ή OKAPI, σε περίπτωση ανάγκης θα βοηθήσει σημαντικά τον κάτοχο του. Στις σελίδες που ακολουθούν θα ασχοληθούμε με την ιστορική εξέλιξη των τακτικών μαχαιριών, τις τάσεις και τις εξελίξεις στον χώρο αυτόν, ενώ θα εξετάσουμε από κοντά κάποια αξιόπιστα και δοκιμασμένα εργαλεία κοπής.

Τα μαχαίρια τακτικής χρήσης μπορούν να διακριθούν σε δύο γενικές κατηγορίες: τα Μαχαίρια Μάχης (killing knives/ combat knives) και τα Στρατιωτικά Μαχαίρια γενικής χρήσης. Τα πρώτα ξεχωρίζουν από τα δεύτερα στο ότι συνήθως διαθέτουν στενές αμφίστομες λεπίδες με μήκος 7-8 ιντσών, οι οποίες έχουν την ικανότητα να διαπερνούν εύκολα χοντρά στρατιωτικά χιτώνια, επενδύτες και γιλέκα μάχης και εξαρτήσεις, προκαλώντας ρομβοειδούς διατομής τραύματα. Αντιπροσωπευτικά δείγματα αυτής της σχεδιαστικής αντίληψης αποτελούν τα κλασσικά μαχαίρια μάχης FAIRBAIRN-SYKES, APPLEGATE FAIRBAIRN, RANDALL, MOD 2, EK COMMANDO, GERBER MKII κ.ά.

Μαχαίρια μάχης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εργασία ρουτίνας στο πεδίο λόγω της κλίσης τ ων τροχιστικών τους, τα οποία δεν μπορούν να πελεκήσουν ένα κομμάτι ξύλο εξαιτίας της μικρής τους μάζας, ούτε να σχίσουν κλαδιά, καθώς οι στενές, αμφίστομες και αδύναμες λεπίδες τους σφηνώνουν μέσα στο ξύλο.

Συχνά επαγγελματίες στρατιώτες και στελέχη στρατιωτικών υπηρεσιών κουβαλούν μαχαίρια μάχης περισσότερο σαν σύμβολο κύρους, παρά με σκοπό την χρηστική εφαρμογή, καθώς αυτά αποτελούν ένα διαχρονικό σύμβολο μαχητικού πνεύματος. Αν ρίξει κανείς μία ματιά στους θυρεούς πολλών ειδικών μονάδων, γρήγορα καταλαβαίνει ότι το αμφίστομο εγχειρίδιο (συχνά πλαισιωμένο από φτερά αετού ή κεραυνούς) αποτελεί την επιτομή του μαχητικού πνεύματος. Η Δαμόκλειος Σπάθη στον θυρεό τόσο των SAS όσο και των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων μαρτυρά αυτή την τάση.

Τα στρατιωτικά μαχαίρια γενικής στρατιωτικής χρήσεως από την άλλη μεριά, αποτελούν πρώτα εργαλεία καθημερινής χρήσης πεδίου και δευτερευόντως όπλα αυτοάμυνας του στρατιώτη. Ο στρατιώτης με το μαχαίρι στρατιωτικής χρήσεως θα κόψει ξύλα για την φωτιά του, θα γδάρει και θα διαμελίσει το θήραμά του, θα κόψει καλώδια, σχοινιά, αρτάνες και ιμάντες ή θα ανοίξει τις πλαστικές συσκευασίες- φακέλους, στις οποίες χορηγούνται οι αφυδατωμένες τροφές (MRES). Φυσικά, με ένα τέτοιο ανθεκτικό μαχαίρι, ο χρήστης στην ανάγκη μπορεί να ανοίξει οπές διαφυγής από οχήματα ή σ μβολο την τοιχοδομή οικιών.

Σταύρος Γκιζελής

 

arowΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

arowΑ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

arowB’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

    • ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ • ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΜΑΧΑΙΡΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟΝ Β’ Π.Π.

    • ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ • ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ • ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΞΙΦΗ

arowΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

    • ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ • ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

    • ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ ΒΟΡΕΙΟΒΙΕΤΝΑΜΕΖΩΝ & ΒΙΕΤΚΟΝΓΚ • ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

arowΜΑΧΑΙΡΙΑ ΜΑΧΗΣ

    • FAIRBAIRN-SYKES FIRST PATTERN • KA-BAR • PILOT SURVIVAL KNIFE

    • MARK-3 MODEL 0 • ΑΝΤΙΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΤΩΝ SEAL • MAD DOG ATAΚ • ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ MOD

arowΜΑΧΑΙΡΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

    • RANDALL MOD 18 • ΜΑΧΑΙΡΙΑ CΗRIS REEVE • ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ SABERTOOTH

arowΤΑΚΤΙΚΑ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ

    • ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ • ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    • Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΩΣΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ • ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ • ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΗΚΗΣ

 


 

 

 

ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ

Συγγραφέας: Σταύρος Γκιζελής

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

"Μονογραφία"

Η μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» παρουσιάζει μερικά από τα πιο διάσημα αλλά και περισσότερο χρησιμοποιούμενα λειόκαννα τυφέκια από αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες και ειδικές μονάδες. Τα λειόκαννα που αναλύονται στην μονογραφία είναι ειδικά διασκευασμένα για τακτική χρήση, πράγμα που καθιστά την συγκεκριμένη έκδοση μοναδική στον ελληνικό χώρο.

Η παρουσίαση των όπλων στην μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» γίνεται με αποκλειστικές φωτογραφίες του συγγραφέα, που εμφανίζουν και την παραμικρή λεπτομέρεια, καθώς τα όπλα έχουν αποσυναρμολογηθεί στον ύψιστο βαθμό, που μόνο ένας ειδικός οπλουργός μπορεί να φτάσει.

Ο συγγραφέας της μονογραφίας «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» είναι γνωστός στον χώρο του περιοδικού ειδικού Τύπου και έμπειρος οπλουργός, ο οποίος μιλά από προσωπική εμπειρία και όχι από δευτερογενείς πηγές ή βάσει απόψεων τρίτων, έχοντας χρησιμοποιήσει, επιδιορθώσει και αναλάβει βελτιώσεις λειόκαννων για επίσημες υπηρεσίες.

Παράλληλα με την παρουσίαση των τακτικών λειόκαννων, στην μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» γίνεται μια εκτενής αναφορά στην ιστορική εξέλιξη των λειόκαννων, ως όπλων μάχης για αστυνομικές και στρατιωτικές υπηρεσίες. Επίσης, υπάρχουν κεφάλαια στα οποία αναλύονται τακτικές χρήσης των λειόκαννων από αστυνομικούς και στρατιώτες, καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον παράρτημα στο οποίο περιγράφεται η μετατροπή των απλών λειόκαννων σε τακτικά όπλα.

Η μονογραφία «ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ» απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό, που μπορεί να περιλαμβάνει από τον επαγγελματία των αστυνομικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, μέχρι τον σκοπευτή αθλητικών συλλόγων ή και τον απλό θιασώτη των όπλων που ενδιαφέρεται για την θεωρητική έστω ενημέρωσή του.

Δ. Πατσουλές

arowΜΕΡΟΣ Α’ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΛΕΙΟΚΑΝΝΟΥ

 • Αμερικανικός Εμφύλιος
 • Άγρια Δύση
 • Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος & ο Πόλεμος των Γκάνγκστερ
 • Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος
 • Το Λειόκαννο Μεταπολεμικά
 • Κορέα & Περιφερειακές Συγκρούσεις
 • Λειόκαννα στο Βιετνάμ
 • Δεκαετίες’70, ’80, Πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν

 

arowΜΕΡΟΣ Β’ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ

 • MOLOT VEPR-12
 • SAIGA 410-01 AK COMBAT
 • BENELLI M-4 SUPER 90
 • MOSSBERG 590 A1
 • REMINGTON MODEL 87

 

arowΜΕΡΟΣ Γ’ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΟΠΛΩΝ

arowΜΕΡΟΣ Δ’ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

arowΜΕΡΟΣ Ε’ ΤΟ ΛΕΙΟΚΑΝΝΟ ΟΠΛΟ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

 


 

 

 

ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ & εξωτικά πυρομαχικά

Συγγραφέας: Σταύρος Γκιζελής

Ειδική έκδοση του περιοδικού «ΚΑΤΑΔΡΟΜΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ»

 

"Μονογραφία"

Η μονογραφία «ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ & ΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ» σκοπό έχει να παρουσιάσει συγκεντρωτικά μερικά από τα πιο διάσημα επιχειρησιακά πιστόλια, τα οποία ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες, καθώς και ειδικές μονάδες.

Τα πιστόλια παρουσιάζονται με αποκλειστικές φωτογραφίες, οι οποίες καλύπτουν από τα κύρια μέρη μέχρι και το πιο μικρό εξάρτημα των όπλων. Η ανάλυση για κάθε πιστόλι είναι γραμμένη από έναν επαγγελματία του είδους, ο οποίος όχι μόνο τα έχει χρησιμοποιήσει στο πεδίο βολής αλλά και τα έχει συντηρήσει και επιδιορθώσει, γνωρίζοντας έτσι όλα τα «μυστικά» τους, τα πλεονεκτήματα αλλά και τις αδυναμίες τους.

Παράλληλα, δίνονται και σύντομα ιστορικά στοιχεία, τα οποία πολλές φορές εξηγούν την πορεία εξέλιξης των περιγραφομένων όπλων. Επίσης, στην μονογραφία περιλαμβάνεται και ένα παράρτημα με «εξωτικά» πυρομαχικά, ήτοι πυρομαχικά που αναπτύχθηκαν για συγκεκριμένο σκοπό ή ανάγκη, και σήμερα καθορίζουν τα οπλοστάσια πολλών υπηρεσιών ή απλώς εξαφανίστηκαν, αποτελώντας ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία για τους θιασώτες της Ιστορίας των όπλων.

Εκ των ανωτέρω, είναι φανερό ότι η μονογραφία «ΠΙΣΤΟΛΙΑ ΜΑΧΗΣ & ΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ» απευθύνεται σε ένα πολύ ευρύ κοινό, που μπορεί να περιλαμβάνει από τον επαγγελματία των αστυνομικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, μέχρι τον σκοπευτή αθλητικών συλλόγων ή και τον απλό θιασώτη των όπλων που ενδιαφέρεται για την θεωρητική έστω ενημέρωσή του.

Δ. Πατσουλές

arowGLOCK 34 “TACTICAL-PRACTICAL”

Συνδυάζοντας το βεληνεκές και την ισχύ πυρός ενός υποπολυβόλου, το GLOCK 34 αποτελεί ένα όπλο χειρός ειδικά αναπτυγμένο για Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας, το οποίο εξυπηρετεί από τις ανάγκες των “pointman” των ομάδων SWAT έως τις ανάγκες των μονάδων ειδικών αποστολών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

arowSIG-SAUER P226 INOX

Το πιστόλι P226 ΙΝΟΧ είναι ένα ημιαυτόματο όπλο που σχεδιάστηκε ειδικά για στρατιωτική χρήση, του οποίου η μεγάλη ακρίβεια βολής, η εργονομική σχεδίαση και η υψηλή αξιοπιστία της λειτουργίας του το έβαλαν στα χέρια μερικών εκ των διασημότερων και καλύτερων ειδικών μονάδων στον κόσμο.

arowHECKLER & KOCH MARK-23 USSOCOM

Το πιστόλι Mark-23 σχεδιάστηκε από την Heckler & Koch αποκλειστικά για τις «μαύρες επιχειρήσεις» της Αμερικανικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (USSOCOM), ενσωματώνοντας μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία το καθιστούν ένα ολοκληρωμένο «οπλικό σύστημα», που ανταποκρίνεται στις ποικίλες ανάγκες των αποστολών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF).

arowDESERT EAGLE .44 MAGNUM

Λίγα πυροβόλα όπλα έχουν πρωταγωνιστήσει σε τόσες πολλές κινηματογραφικές ταινίες όσο το πιστόλι Desert Eagle. Στο πλευρό «καλών» και «κακών» ηρώων του Χόλιγουντ, το Desert Eagle εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις του και προκαλεί δέος. Στο παρόν άρθρο κάνουμε μία ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη αυτού του προηγμένου για την εποχή του όπλου, και φωτίζουμε κάποια «σκοτεινά» σημεία του μοναδικού μηχανισμού λειτουργίας του.

arowBROWNING MODEL 1935 HI-POWER LE GRANDE PUISSANCE

Υπάρχει μόνον ένας πολύ μικρός αριθμός όπλων χειρός, τα οποία χάρις στην αξιοπιστία, την αντοχή και την ακρίβειά τους απετέλεσαν αναπόσπαστο απόκτημα του οπλοστασίου σχεδόν κάθε ειδικής στρατιωτικής και αστυνομικής μονάδας στον κόσμο. Ένα από αυτά είναι και το θρυλικό BROWNING MODEL 1935, το οποίο έμεινε γνωστό σαν HI-POWER.

arowSIG SAUER GSR 0.45 ACP STX REVOLUTION MODEL

H γνωστή εταιρεία όπλων SIG SAUER ανέπτυξε μια δική της έκδοση του θρυλικού σχεδίου ημιαυτόματου πιστολιού Browning Model 1911 των 0,45’’ιντσ., συνδυάζοντας μια από τις πιο διαχρονικές σχεδιάσεις με σύγχρονες τεχνικές κατασκευής και φυσικά με την εγγύηση αξιοπιστίας ανάλογη ενός ελβετικού ωρολογιακού μηχανισμού ακριβείας.

arowSMITH & WESSON CUSTOM 1911 0.45 ACP, "THE REAPER"

Mε την παρέλευση 100 ετών από την εμφάνιση του πιστολιού 1911 0.45 ACP και την άρση των απαγορεύσεων για εκμετάλλευση του σχεδίου του από άλλες εταιρείες πλην της COLT, η κύρια ανταγωνίστρια εταιρεία SMITH & WESSON, το 2005, παρουσίασε μια εξαιρετική νέα έκδοση του όπλου, η οποία θα έκανε τον δημιουργό του, John Moses Browning, πραγματικά υπερήφανο.

arowΕΞΩΤΙΚΑ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Μια παρουσίαση πιστολιών θα ήταν ελλιπής αν δεν συνοδευόταν με μια παρουσίαση πυρομαχικών. Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε «εξωτικά πυρομαχικά», τα οποία είναι συνήθως άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά και πιο ενδιαφέροντα από τα καθιερωμένα, που χρησιμοποιούνται σε αστυνομικές-στρατιωτικές υπηρεσίες και σκοπευτικούς συλλόγους.